Smart Farming 2025, 5 februari på Hedenlunda Slott. 145 personer anmälda och kanske var vi ännu fler denna dag som hade rubriken Värdeskapande produktionssystem.

Innan programmets start samlades vi i en tyst minut för det tragiska som skett i Örebro dagen innan.

Programmet inleds av Agro Sörmlands Johan och Maria som berättar vad vi har att vänta oss och presenterar moderator Isabell Moretti, VD Svenskt Kött. Därefter tog landsbygdsminister Peter Kullgren till orda inför en fullsatt lokal där stolarna inte räckte till.

Peter Kullgren gjorde nedslag i olika områden och pratade om hur politiken kan bidra och där EU är en tongivande faktor.

“Vi behöver verkligen vara med i det som sker, jag ser en hel del ljus i den tunneln. Det är en bra riktlinje för den här perioden ur Sveriges perspektiv.”

Efter frågor från publiken om bl.a varg och jordbrukets klassning som miljöfarlig verksamhet var det dags för Elisabeth Nilsson, Särskild utredare, att ta vid på ämnet ‘Ökad konkurrenskraft i animalieproduktionen’.

“Utan att vi tjänar pengar blir det ingen framtid för vårt jordbruk.”

Ett utfall av utredningen är ett tydligt medskick till myndigheter att utföra produktionsfrämjande åtgärder och färre bestämmelser.

“Större förtroende i djurskyddsfrågor för djurägare, förenkla och öka flexibilitet utan att sänka djurskyddet. Är det någon som bryr som om djuren är det bönderna själva.”

Efter politik stod innovation på agendan. Vi hörde Ulf Stark, Väderstad berätta om teknikutveckling och innovation på maskinsidan. Effektivisering och precision är ledorden.

“Vad kommer bönderna kräva framgent? Samma som alltid – ökad effektivitet, ökad precision. Krångliga lösningar hör inte hemma i lantbruket.”

Panelsamtal på temat ‘Så stärker vi svenskt jordbruk’ var nästa punkt. I panelen John Widegren, bonde och riksdagsledamot M, Andreas Davelid, Jordbruksverket, Martina Schagerlund, Lindholms gård och Arvid Lindgren, Starväxt. Några citat från samtalet;

“Forskningen har snävat in och tänker bara miljömässig hållbarhet, vi är redan bäst där, vi måste återigen få en forskning som stöttar att vi får ännu högre produktion.”

“Lyft jordbruksdriften – i andra branscher kan man belåna på framtida avkastningspotential. Har man inte en stor fastighet utan är arrendator, är det svårt idag.”

“Gå samman, vi måste tänka kreativt och tänka nya samarbeten, vi måste jobba mer ihop.”

Vi går över till forskningsperspektivet och hör Kerstin Sigfridson, foderutvecklare på Lantmännen Lantbruk berätta om forskning och produktutveckling för att grisar ska äta gräs – vall som proteinkälla till grisar. Det återstår en del för att det här ska bära sig ekonomiskt men forskning forsätter.

“Man ska inte ha bråttom, vi låter RISE jobba vidare. För framtiden är det ruskigt viktigt att testa nya råvaror.”

Carin Martiin, forskare SLU tar vid och vi hör om studien ‘Hur tänkte man – svensk mjölkproduktion 1980 – 2020.’ Det är synnerligen intressant att se utvecklingen i backspegeln. Från ett 80-tal med balans mellan produktion och behov till 90-tal med avreglering och wett millenieskifte med stora teknikskiften.

“90-talet, där började dramatiken.”

“Får vi sälja på EU-marknaden är det fritt fram för våra duktiga kor och inte så många jobbiga svenska regler.”

“Men det blev ganska jobbig inskolning, förväntningarna gick i annan riktning. man använder ofta ordet kaos. Kaotisk start på medlemsskap och inskolning i CAP.”

Mer innovation och teknik på schemat; Claes Johansson, Moving Floor, en helautomatisk lösning som handlar om att rensa golven från gödsel. En affärsideé som började i ett behov – “Vi måste få bort skiten.” Ammoniakminskningen är 85%, siffror som är verifierade. Detta är möjligt pga att urin och gödsel inte möter varandra då det körs ut innan.

Efter lunch har vi Agxeeds Johan Öhman Nordén och Charlie Gillerstedt tillsammans med Tomas Grönroos på scen. Vi får höra bakgrunden till Agxeed och Thomas, den förste som köpte får svara på flera frågor från intresserade i publiken om hur det fungerar i praktiken. På frågan från Isabell om hur mycket den avlastar?

“Tidigare hade jag mycket nattimmar i traktorn, nu kan jag sova gott. Jag är befriad all jordbearbetning.”

Djurhälsa är nästa tema. Frida Matti och Ida Jansson, djurhälsoveterinärer – gris, nöt, får – från Gård- och djurhälsan med kunder som generellt är köttproducenter. Antibiotika är ett stort viktigt fokus och vi får även veta mer om kontroll och övervakningssystem. Det övergripande syftet;

“Vi ska jobba för att djuren ska vara så friska att de inte behöver behandlas med antibiotika. Vi alla vet att friska djur producerar bättre, växer bättre.”

Dagens andra panelsamtal har rubriken ‘Produktionseffektivitet och framtid’ med deltagarna Johan Eriksson (gris), Mycklinge gård, Christina Winblad (mjölk), Womtorp, Alexander von Bothmer (spannmålsodling), Agroelit. Mycket klokt och tankeväckande diskuterades och svårt att sammanfatta kort. Några citat:

“Vara en arbetsplats som är attraktiv att arbeta i.”

“Påverka det du kan, fokusera på ditt eget företagande och skruva på din egen verksamhet för att bli mer effektiv.”

Vi lärde oss också att även små investeringar är nog så viktiga som en kaffemaskin och bra säckkniv.

Efter detta delades alla in i grupper för workshop kring några utvalda frågor. Det som kom fram av samtalen redovisades därefter på scen och alla fick ta del.

Sist ut informerade Klas Fredriksson, Länsstyrelsen i Södermanland och Greppa Näringen om finansiering och rådgivning.

Johan och Maria sammanfattar dagen; rubriken på årets Smart Farming kanske var lite luddigt men vi som varit med idag har uppfattat en tydlig röd tråd och vi har fått med oss väldigt mycket.

Vi glädjs av allas bidrag och medverkan. Stort stort tack till alla medverkande på scen och i publik. Ett extra tack till moderator Isabell Moretti som satte guldkant på dagen med sin energi och kloka och kunniga engagemang.

Och sist men inte minst TACK till sponsorerna av Smart Farming 2025 – Sörmlands Sparbank, Sparbanksstiftelsen Rekarne, Greppa näringen, Nyköpings kommun och Eskilstuna kommun!

Sponsorer Smart Farming 2025