På vår gropgrävardag på Hagbyberga den 20 juni ställde vi ett par frågor till Tomas Keller, SLU med doktorand Hanna Sjulgård. Tomas och Hanna är forskare med fokus på markstruktur och hur växtföljd påverkar marken. De forskar bl.a på samband mellan brukningsmetoder och jordhälsa.

Vad bidrar vallen med?

– Det blir ganska mycket rötter och växter eftersom den växer året om eller så länge den kan växa. Mer rötter betyder mer kol i marken när mull byggs upp över tid. Därtill har vallgrödan flera bra egenskaper som att den skapar porer i marken, hjälper till att bilda och binda jordaggregat. Kolet är en viktig näringskälla till liv i marken, både för maskar och mikroorganismer som i sin tur gör nytta för markstrukturen men också för att tillgängliggöra vissa näringsämnen.

Vilka är de viktigaste åtgärderna för att öka möjligheterna för höga och stabila skördar?

– Vallen är bra för markstrukturen och bra markstruktur innebär att vi förbättrar markens dräneringsförmåga, vilket innebär bättre syretillförsel till marken och förbättrade förutsättningar för mulluppbyggnad. Det blir bättre vattenhållande förmåga i marken, vilket är positivt både för tillfällen då vi har för lite vatten som vid torka, då vill vi hålla kvar vatten i marken. Men även när det är alldeles för blött, som förra året, har markstrukturen en nyckelroll i att hantera både för mycket och för lite vatten.

Stort tack till Tomas och Hanna för medverkan på vår gropdag och för delande av värdefull kunskap.


Information om projekt Mer vall här.