“Maskar och rötter är lata, om det är enkelt att ta sig ner går de på djupet.”
Idag har vi spenderat förmiddagen i fält på Hagebyberga, Björkvik. Vi var ca 20 personer som samlats för att inspektera tre gropar uppgrävda för dagens ändamål. Den första på ett spannmålsfält, den andra på en vall och den tredje en 30-årig äng.
Vår markvärd Henric Weijber ger först en introduktion till Hagebyberga som vi får veta har en typisk “Sörmlandsprofil” ur avseende mull- och lerhalt, fosfor- och magnesiumvärden.
Vi har med oss Tomas Keller, SLU med doktorand Hanna Sjulgård som är forskare med fokus på markstruktur och hur växtföljd påverkar marken. De forskar bl.a på samband mellan brukningsmetoder och jordhälsa.
Vid varje grop redogjorde Tomas och Hanna för jordprofilen och visar på sådant som fukthalt, porer och aggregatstruktur och vad det innebär. Vi tittar på skillnader mellan de olika groparna utifrån deras användningsområde.
Vi lyssnar till Johan Lagerholm, Växtråd på tema Växtföljden och bördighet, fokus växtskydd och växtnäring. Johan är också rådgivare på Hagebyberga och känner gården väl.
Justina Olsson, HS konsult berättar om olika vallfröarter och deras egenskaper och poängterar vikten av att veta syftet med vallen.
Vid varje grop finns stort utrymme för frågor och flera aspekter av området kommer upp till diskussion.
Vi tackar alla medverkande för en intressant dag och ett extra stort tack till våra generösa värdar på Hagebyberga Säteri som grävt gropar och försett oss med studieobjekt.
Fältdagen var en aktivitet i projekt Mer vall där utgångspunkten är att vall som inslag i fleråriga växtföljder kan öka bördigheten, brukningsegenskaper och vattenhållande förmåga hos marken. Därutöver också utan försämrad lönsamhet för spannmålsodlingen, leverera såväl ökad kolinlagring i marken som ökad biologisk mångfald.
Länk till PDF Visual Evaluation of Soil Structure