Kompetensförsörjning – en förutsättning för att utveckla svensk livsmedelsproduktion – så heter slutrapporten från KSLA:s kommitté för kompetensförsörjning inom livsmedelssystem. Rapporten har stark koppling till Agro Sörmlands arbete med Branschforum för gröna näringar i Sörmland.
Några av slutsatserna i rapporten är att branschens attraktivitet måste belysas och skapa större medvetande kring. Statusen för yrkesutbildningar måste höjas och aktörer i utbildningsorganisationer som försörjer livsmedelssystemet med kompetens behöver prata med varandra. Deras arbete behöver koordineras.
Utdrag hämtat ur KSLAs pressmeddelande om rapporten:
“KSLA har följt arbetet med Livsmedelsstrategin från förarbete till beslut och genomförande och konstaterar att kompetensförsörjning för företagen på olika nivåer är ett problem. Många företag har svårt att hitta den kompetens de behöver för att utveckla sina företag.
KSLA arbetar ofta i kommittéer för att få aktuella frågor belysta och tillsatte därför 2020 ”Kommittén för kompetensförsörjning inom livsmedelssystem”. Kommittén har arbetat med frågor kring utbildning och sysselsättning i företag i livsmedelssektorn och identifierar en del problemområden och ger också en del förslag till hur man kan arbeta vidare med frågorna.”
Mer information om Branschforum för gröna näringar i Sörmland här.
På sidan ovan hittar du också länk till rapporten från KSLA.
Ps har ni läst @Martina Schagerlunds krönika i ämnet? Martina är en del av Branschforums AU, här är länk till krönikan.