Måndag 2 juni var det dags för seminarium Hur kan fler genomföra ägarskiften, en aktivitet i uppdrag Ägarskiften. Vi träffades på Låsta gård, Strängnäs.

På förmiddagen hörde vi först Lotta Rydberg om Ungdomsbarometern, Framtidens lantbrukare röster och resultat och om Naturbruksskolornas förening. Därefter lyssnade vi till Caroline Holmberg, LRF Ungdomen Södermanland, om deras arbete i frågan.

Då vi var en begränsad skara fanns mycket utrymme för frågor och diskussion och dagen fick mer karaktär av workshop än seminarium.

Några axplock från bredden i diskussionen:

  • Nätverk, hitta rätt människor för olika användning i skiftesprocessen.
  • Vad behöver ändras på politisk och samhällsnivå för att fler ska kunna?
  • Viktigt att lyfta fram och sätta ljuset på allt det som är positivt med att arbeta i lantbruket, många negativa bitar dominerar bilden; som jobba jämt, kamp mot myndigheter.

Efter lunch kopplade vi upp Annika Hall, erfaren rådgivare i strategiska ägarfrågor, på länk för samtal med Louise Gyllengahm, Sandåsa Timber. Sandåsa familjeföretag anlitade Annika för rådgivning och vägledning genom skiftet av företaget. Fjärde generationen, som Louise tillhör, tar över efter bröderna Anders och Peter som utvecklat sågverket från 8 anställda till 130.

Louise beskrivning av Annika:

“Doktor i familjeföretag, Annika är otroligt duktig på de mjuka delarna – kommunikationsbiten.”

Vi får en generös och personlig berättelse om stegen genom skiftet. Som vi konstaterat flera gånger tidigare i uppdraget Ägarskiften i lantbruket, är inte frågorna nya men varje företag måste staka ut sin väg baserat på personerna som lämnar och tar över.

Louise och Annika har valt ett par teman som de lyfter som extra viktiga för att lyckas:

Processen

“Ganska tidigt gjorde vi en tidplan, man kanske reviderar den men får något konkret att hänga upp det på för det är så abstrakt. Så många frågor av så olika karaktär och även en otrolig bredd på frågorna. Brukar rita en enkel tidslinje, och rita in olika nedslag utifrån familjens ambition.”

“Hur ser vi på ägandet och hur tänker vi de olika stegen.”

“Vi lärde känna varandra i familjen utifrån en professionell roll, prata på ett nytt sätt i ägardirektiv och spelregler.”

“Det här arbetet ger en möjlighet att stöpa om rollerna. Och det blir tydligt att man kanske måste göra det.”

“Kommunikationen har vi jobbat mycket med och hur vi pratar med varandra.”

“Första mötet var yngre generationen väldigt tysta, det har varit en röd tråd att yngre generationen ska ta plats och också att äldre generationen ska lämna plats.”

“Att förstå vad lämna plats handlar om är viktigt. Man raljerar ofta om det men vad beror det på att många har svårt att lämna?”

“Ofta vill den äldre generationen lämna men det handlar ju om att det väcker existentiella frågor. Man lämnar ett livsverk, tillvaron kan bli radikalt annorlunda, du står inte i centrum, du är inte efterfrågad och behövd på samma sätt.”

“Ska du lämna en roll som betytt mycket för dig måste du ha något annat att gå till.”

“Att förbereda rollförändringar är jätteviktigt. Vilken roll ska man ha? Helst inte bollplank för man kommer själv vilja vara bollplank mycket oftare än vad nästa VD eller ägare vill ha ett bollplank.”

Organisation

Oavsett vilket företag men skiftar bör man se över organisationen, vem tar över de frågor jag arbetar med nu? Behövs ny kompetens?

Finns inte barn eller syskon som är intresserade kanske det finns medarbetare som är rätt för rollen.

“Samtidigt som man bygger in kompetens i organisationen bygger man också in en flexibilitet där ägarna inte blir livegna även om ägarrollen alltid kommer vara viktig.”

“Det handlar om att skapa så mycket trygghet man kan under den här förändringsresan och information är ett sätt.”

“Ägarna måste känna trygghet, annars släpper man inte taget.”

Nu är Sandåsa ett stort företag men tänket ovan går att applicera även på mindre. Många lantbruksföretag idag är av större karaktär och ägarrollen i den äldre generationen är ofta personberoende.

I ett skifte kan det vara bra att ta tillfället i akt att bygga en organisation som är mindre beroende av ägarna. Inte oberoende, ägarna kommer alltid vara viktiga, men de är mindre beroende av ägarna operativt. Genom nya roller kan man också utveckla företaget.

Vi avslutar med Annikas medskick på frågan hur hon tar sig an situationer som ofta anses omöjliga:

“Om man bara ger frågorna tid och tålamod och lyssnar på varandra, då hittar men vägar fram.

Jag har upplevt case där det har känts som det här bara går inte men då har det ofta varit att man lyssnar inte på varandra. Kanske en dominerande pappa t.ex. som kör över allt och alla och då är det ingen som orkar. Då kan inte jag som rådgivare göra så mycket mer och det brukar jag betona – det är ett teamarbete.

Men hjälps vi åt då hittar vi vägar framåt även på knepiga frågeställningar. Absolut!”

Ett stort tack till Annika Hall och Louise Gyllengahm för att ni tog er tid och delade med er så generöst av era erfarenheter. Tack också till övriga deltagare denna aktiva och diskussionsrika dag.

Se gärna Annikas hemsida för mer information och publikationer hon skrivit.