Vi har under ett antal aktiviteter lyft sammanhang med mer vall i spannmålsväxtföljden för bördigheten, lönsamheten, kolinlagringen, markhälsan och den biologiska mångfalden.

Nu bjuder vi in till en eftermiddag om potential för mer vall i spannmålsväxtföljder i Sörmland.

Datum: tisdag 4 mars
Tid: kl. 13:00-16:00
Plats: First Hotel City, Eskilstuna

ANMÄL

Bioraffinaderier för vall, alltså gräs och baljväxter, är något som börjar tillämpas i Danmark efter ett antal år med storskaliga försök.

Vid bioraffinering förädlas proteiner fram ur en vallgröda och pressas till två fraktioner. Dels en presskaka med högt fiberinnehåll och en pressjuice med hög proteinhalt, i nivå med bland annat sojabönor. Presskaka kan användas som foder till idisslare eller som råvara till bioenergi. Dels pressjuice som kan användas antingen direkt vid blötutfodring av grisar, eller förädlas vidare till ett proteinkoncentrat som kan användas inom exempelvis kycklinguppfödning eller fiskodling.

Det har under lång tid diskuterats i Sverige hur vallodlingen kan öka i slättbygder, För att det ska ske i större skala krävs en ny marknad för vall. En sådan kan vara bioraffinaderier som har flera olika funktioner.

Mer om program och talare här.

En aktivitet i projekt Mer vall

Mer vall logobanner