Lönsamhet och klimatnytta – dessa två faktorer är nödvändiga att förena för en effektiv och hållbar omställning, det stod klart efter gårdagens seminarium, inte några nyheter men tål att påminnas om.
“Plånboken är den centrala delen – utan lönsamhet finns inte incitamentet.”
Igår träffades vi i Strängnäs för att diskutera befintliga initiativ och tänkbara affärsmöjligheter med klimatnytta, en aktivitet i projekt Mer vall. Vi har mycket vall i Sörmland men inte så stor del som ingår i en spannmålstät växtföljd och finns kommersiella möjligheter för denna ökade vallodling? Utgångspunkt för Mer vall är bördighet men kopplar på där lantbruket kan vara en del av leveransen av klimatnytta, ökad biologisk mångfald med mera framöver.
Det var en minst sagt faktaspäckad förmiddag. Vi lyssnade först till Peter Bergman, Arla Foods, som berättade om Arlas hållbarhetsprogram för klimatnyttiga åtgärder i produktion. Peter pratade också om vikten av att kommunicera till konsumenten:
“‘Värt lite mer’ är en kampanj där vi har identiska produkter där man ska betala mer för den ena för att den har lägre klimatavtryck, man måste begripa varför.”
Ellika Svensson Svenungsson, Lantmännen, gav oss information om bland annat Klimat & Natur, Lantmännens satsning för hållbarhetsåtgärder i kombination med lönsamhet för producentledet och trygghet för kunden.
“Massbalansprincip fungerar ungefär som grön el. Man ser hur mycket kunder beställer och kontrakterar något mer till lantbrukarna. En gårdsomfattande förändring som sker.”
Maria Lundesjö, Axfoundation och nötköttsbonde mellan Sala och Heby pratade med oss om Axfoundation som uteslutande arbetar med hållbarhetsfrågor och vi får veta mer om deras olika engagemang, med särskilt fokus på arbete med ökad jordhälsa.
“Anledningen att Axfoundation är bra som samarbetspartners är vi kan kosta på oss att driva projekten på många håll.”
Cecilia Hermansson, Hushållningssällskapet, är med via länk från Sjuhärad. Cecilia redogör för oss om biokol; vad är det, vad har man det till och vad för affär kan man få ut av det?
“Det är en porös kolbärare att ha till många olika saker som vattenhållande förmåga, näringsdepå, kolsänka. Porerna är det viktiga. Det är en långsiktig kolsänka som är redo här och nu, ingen lång teknikutveckling behövs. Det kan vara en god affär att producera biokol.”
Maria Dirke avslutade med att sammanfatta föreläsarna och diskussioner bland deltagarna; det finns mycket att göra och många som varit igång länge. Nu återstår att det blir större affärer. När den biten är på plats finns mycket i startblocken. Och viktigt att lantbrukarrösten finns med i utvecklingen av affärsmodellerna.
Stort tack till alla som deltog under dagen, vi var ense om att vi fick med oss mycket att fundera kring och att arbeta vidare med på respektive håll och nivåer.
Vi kommer att följa upp med mer detaljerad information om vad som dryftades samt talarpresentationer. Fortsättning följer!









