Norsk och svensk innovationsmiljö för framtidens lantbruk
Temadag hos RISE och SLU i Uppsala

Tisdag 3 maj arrangerade RISE och Innovasjon Norge, NCE Heidner Biocluster och Agtech 2030 en temadag i Uppsala med fokus på innovationer för lantbruket. Den här aktiviteten är en del av programmet 2-4 maj då en näringslivsdelegation från Norge besöker Sverige. (Mer om besöket och programmet här: https://na.eventscloud.com/website/33498/)

”Jordbruket står inför en ny revolution av datauppkoppling, artificiell intelligens, analyser, uppkopplade sensorer och annan ny teknik kan bidra till ytterligare ökning av grödor, mer motståndskraftiga djur och växter, samtidigt eftersom miljö och klimat beaktas.”
/Citat är hämtat från en presentation av temadagen.

Cilla Krantz AgroÖst/AgroSörmland var med under dagen och rapporterar:

”Agro S samarbetar ju med ett flertal forskare inom RISE (bland annat gräsrotsprojektet) samt driver projekt inom Agtech 2030, så det kändes självklart att vara på plats.

Programmet för dagen genomfördes helt och hållet utomhus. Dagen bjöd på presentation av innovationsmiljöer och innovationer framtagna i diverse projekt samt demonstration av autonoma, eldrivna fordon och inte minst nätverkande och mingel.

Ett exempel på vad vi fick se var Robotti, se bild. Det är en robot som gödslar, sår eller skördar, och som kan minimera användningen av växtskydd samt valla djur. Den kan effektivt arbeta dygnet runt är en del av framtidens jordbruk.”