Innovationer i skogen var temat för årets Skogskonferens i Sörmland. Närmare 100 personer hade anmält sig, väldigt glädjande att så många är intresserade, vill träffas och byta erfarenheter, lära sig mer och nätverka på ämnet skog.

Efter inledning av landshövding Beatrice Ask och en presentation av lokalvärden Åsa Folkhögskola av skolans rektor Daniel Berton, startade vi med en historisk tillbakablick av innovationer i skogen.

Lars Östlund, SLU, berättade om skogens betydelse för Sverige genom åren. Mat, bränslen och kemikalier är det som varit viktigast över tid. Vi fick höra intressanta exempel på hur samhällströmningar påverkar innovationsriktning och utveckling.

Karin Hjelm, SLU, redogjorde för föryngringsforskning i FRAS (Framtidens skogsskötsel i södra Sverige) och snytbaggeproblematiken. (Karins presentation som pdf)

Martin Kihlberg, chefsjurist och hållbarhetschef, Landshypotek gav oss information kring EU och regelverk och ger exempel på hur fel det kan bli när regler och förordningar krockar. (Martins presentation som pdf)

Mats Nilsson, Holmen Skog pratade med oss på rubriken Framtidens skogsskötsel i praktiken, Holmen skogs perspektiv på vad som är viktigt framåt som kolbindning, ökade krav på skogens användning och automatisering. (Mats presentation som pdf).

Gösta Forsén från företaget Airforestry beskrev utvecklingen av drönare för skogsgallring. En fråga från publiken “när är det rimligt att en teknikvänlig skogsbrukare i sörmland som jag gör sin första gallring?” Gästas svar: 2028.

Jimmy Johansson, Linnéuniversitetet presenterade studier som undersökt om det går att fördubbla andelen lövträd i svensk träindustri. Det finns en hel del utmaningar, sådant som infrastruktur och logistik behöver bli bättre. Och entreprenörerna måste hittas! (Jimmys presentation som pdf)

Vi hör ytterligare ett skogsföretag; John Deere Forestrys Michael Larsson och Erik Kindlund berättade om utvecklingen på skogsmaskinssidan och deras nya H-serie.

Gruppsamtal stog därefter på schemat och över fika diskuterades det flitigt. Sammanfattning av diskussionerna redovisades sedan på scen och vi fick alla ta del av vad som sagts.

Josefin Uhnbom, Region Sörmland avslutade dagen med att prata om Kompetensförsörjning, en fråga som lyftes av majoriteten av grupperna på frågan om vilka behov som är mest trängande framåt. (Josefins presentation som PDF)

Det blev en dag rik på diskussioner, kunskap och möten. Ett stort tack till alla medverkande!

En aktivitet i Regionalt skogsprogram för Sörmland, mer om det här.