Framtidens lantbruk: Utmaningar och möjligheter vid ägarskiften, det är rubriken på en artikel på Landsbygdsnätverket som resonerar kring just det.
Flera olika intressanta perspektiv belyses, vi lyfter ut två citat:
– Det finns ett antal olika utmaningar med ägarskiften. Forskning har identifierat hela 14 faktorer som på olika sätt gör det svårt. Det gör att vi måste hitta många sorters lösningar, det finns inte en enda gyllene lösning för att komma åt samtliga faktorer.
Orden ovan är Sebastian Remvigs, verksamhetsledare på Sveriges lantbruksuniversitets, (SLU) kompetenscentrum Företagsledning och vice ordförande i LRF Ungdomens riksstyrelse.
Sebastian Remvig har varit med i utförargruppen Ägarskiften som Landsbygdsnätverket drog igång förra året med syfte att kartlägga hur andra länder främjar ägarskiften inom lantbruket. Detta är den första artikeln av två av det som gruppen tagit fram.
[—]
Pensionerade lantbrukaren Karin Broström deltog också i utförargruppen Ägarskiften och menar att hon, liksom många andra äldre lantbrukare, har ett stort kontrollbehov som kan göra det svårt att lämna över till en ny generation
– Jag som “bonde emerita”, som jag kallar mig, vet att man som lantbrukare starkt identifierar sig med sitt yrke. Gården är ju ens livsverk. Att avsluta och lämna över är en process. Jag har varit bonde i över 30 år och för tre år sedan var det dags för nya ägare att ta över gården. Jag fick säga hejdå till mitt hem, sörja, tänka nytt och se nya möjligheter, säger Karin Broström.
[—]
Agro Sörmlands uppdrag Ägarskiften inom lantbruket kan du läsa mer om här.