Deltagarna i projektet Self Sustainable Farm/Energioberoende gård (SSF) lämnade fastlandet för en dags kunskaps- och erfarenhetsutbyte hos Per och Kickan Karlsson, Gangvide Farm.

Gården Gangvide erbjuder övernattning, djur- och naturupplevelser, läger- och sportaktiviteter och även kunskap och aktiviteter kring energi- och klimatarbete. Under de senaste 8 åren har de arbetat med frågor som rör energilagring, och då främst batteri i kombination med vätgas och bränsleceller. I samarbete med en mängd aktörer så som SLU, Uppsala universitet, LRF, Vattenfall m.fl. vill de ”Bygga vidare på en informationsplats i publik miljö för teknik och synsätt från dåtid till framtid gällande i första hand el och energilagring, drivmedel, fordon, belysning och energieffektivisering”.

Gangvide Farm är också initiativtagare till det pågående projektet Hydrogen Farm, www.hydrogenfarm.se, där solceller kombineras med vätgas som energilagring och drivmedel.

Projektet har flera likheter med ”vårt” projekt där vi kombinerar solföljande solceller på pelare med energilagring i form av ammoniak som också kan användas som drivmedel och gödsel.

Teamet från SSF landade tidig förmiddag på ett soligt Gotland. Vi tog oss vidare med hyrd Volkswagenbuss, modell äldre, genom ett rikt blommande landskap och välkomnades med härligt utomhusfika. Sammanlagt blev vi ett gäng på 14 personer med minst sagt imponerande kompetens kring energi och energilagringsfrågor.

Förutom rundvandring på denna spännande gård presenterades de båda projekten av respektive team. Därefter följde intensiva diskussioner och erfarenhetsutbyten. Sen eftermiddag var det dags att ratta bussen tillbaka till Visby för hemfärd.

Det blir garanterat ett fortsatt utbyte med våra gotländska vänner, närmast i september då vi är inbjudna att delta på Gangvide Farm´s energiexpo. Vi har också planer på att bjuda hydrogen-teamet till fastlandet under hösten.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att detta var ett mycket givande och trevligt besök!


Deltagare från SSF:
Dan Jonsson, Eneby gård, Stallarholmen
Göran Bolin, Heliozenit int. AB
Dmitri Glebov, Sunflake Technologies AB
Ola Pettersson, RISE
Annika Clason, RISE
Anders Lundblad, RISE
Cilla, AgroÖst/Agro Sörmland

Deltagare från Gotland, Hydrogen Farm/Gangvide:
Per Karlsson, Gangvide Farm
Kickan Karlsson, Gangvide Farm
Bernt Pettersson, Hydrogen Farm/Konkret Gotland
Andreas Nypelius, ordf. LRF regionstyrelsen Gotland
Petter Schwan, LRF, regionstyrelsen Gotland
Björn Samuelsson, Uppsala univ, Campus Gotland
Christer Liljegren, Cleps Electrical Power Solution AB