Idag var det dags för en heldag Smart Farming 2024 med tema Lantbruk och vatten. Vi var drygt 100 personer som träffades på Öster Malma, Tystberga vid 8.30 imorse för en start med kaffe och smörgås i “Lagårn”, Öster Malmas fina konferensanläggning bredvid slottet.

Klockan 9 startade vi upp programmet och leddes genom dagens föreläsningsämnen och talare av moderator Peter Borring, lantbrukare och samhällsdebattör.

Vi började med det större perspektivet och lyssnade först på Emma Nohrén, (MP), ordf. Miljö- & jordbruksutskottet som gav oss en aktuell bild av vad som händer i riksdagen inom området så som Dricksvattendirektivet och vad som händer på EU-nivå.

Därefter hörde vi Jennie Barron, professor SLU berätta om klimat och väderförändringar i förhållande till spannmålsodling.

Vi fick sedan en pedagogisk och mycket uppskattad dragning av Markus Hoffman, hållbarhetsexpert LRF, om vad gröna omställningen inom lantbruket kostar och hur den ska kunna finansieras.

Härnäst är det företagspitch och Mattias Granath berättade om Rosenqvists Irrigations ABs verksamhet.

Ingrid Wesström, SLU, delade med sig av insiktsfull kunskap om och resultat av bevattnings- och dräneringforskning som bedrivits sedan 60-talet.

Efter det var det dags att lyssna till Jenny Jochnick från Nyköpingsåarnas Vattenvårdsförbund som pratade om vattenvårdsåtgärder. Ett exempel var dikesras – vad det kan bero på, hur det kan förebyggas och åtgärdas.

Jon Wessling, HS Konsult, Hushållningssällskapet tog därefter vid på scenen. Jon pratade vidare om diken men från ett ekonomiskt perspektiv, bla om lönsamhet med täckdikning och underhåll av diken. En av slutsatserna var Regelbundet dikesunderhåll lönar sig!

Panelsamtal var nästa punkt på agendan och publiken fick ställa sina frågor till Ingrid Wesström, Jon Wessling och Jennie Jochnick på temat “från forskning till praktik”.

Efter en kunskapstung förmiddag bjöds vi på lunch i matsalen och valde mellan Lax och Biff Lindström.

Med ny energi lyssnade vi till när Ann-Catrin “Kicki” Markusson, rådgivare Växa, berättade om djurhållning och vatten. Vi fick bla. veta mer om värmestress och att viktiga detaljer som dricksplatser, temperatur, flöde och rengöring spelar stor roll för djurens produktionsprestationer.

Bodil Ståhl, Sakkunnig Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning på SMHI lyfte därefter perspektivet och gav oss information om möjliga scenarier och om klimatarbete i stort. En slutsats är att variationerna i väder kommer att bestå men medeltemperaturen stiger.

Därefter dagens andra panelsamtal på temat “klimatanpassning i praktiken” med Markus Hoffman, Kicki Markusson och Bodil Ståhl. Ett medskick är att den “billigaste” klimatanpassningen är att underhålla den vatteninfrastruktur vi redan har.

Vi får en företagspitch till, denna gång från Östorps Bevattnings Oscar Axberg.

Workshop-dags och indelning i 10 grupper med uppgift att diskutera två frågeställningar. Vi får en sammanfattning av vad som sagts av alla gruppledare och några gemensamma punkter är att det torra året 2018 var en ögonöppnare som banade väg för goda grannrelationer och samarbeten och vikten av att tänka långsiktigt och förebyggande både i verksamheten och ekonomiskt.

Henrik Kihlberg, VD och delägare Nils Oscar berättar om bryggeriverksamheten i relation till vatten och vi får veta att det går åt ofantliga mängder till att brygga öl.

Dagens avslutande punkt handlar om framtid och innovationer inom ämnet och Agtech Swedens Karolina Muhrman och Per Frankelius ger oss en engagerad och energifylld inblick.

Vi på Agro Sörmland är mycket nöjda med dagen och riktar ett stort tack till alla för goda samtal och aktivt deltagande. Vi återkommer med presentationer, fler foton och filmklipp och avslutar med ett citat som får sammanfatta dagens ämne; “Allt kan hända!”

Sponsorer Smart Farming 2024