Tisdag 15 mars träffades vi för möte med Agro Sörmlands Utvecklingsråd. Platsvärdar var Karola och Peter Reuterström på Stora Lövhulta, Eskilstuna.

Mötet inleds alltid med “laget runt” där vi lyssnar in och diskuterar aktuella frågor. Det är så här Agro Sörmland hämtar in behov och säkerställer att de frågor vi arbetar med har en tydlig relevans för gröna näringar. Idag lyftes bland annat strategier vid spannmålshandel, kompetensförsörjning, energiutmaningar och CAP.
 
Vi hade även inbjudna gäster denna morgon – Biototal AB, som berättade om sin inspirerande företagsutveckling och om verksamheten. Att ta in en extern VD och styrelse blev startskottet för Biototals tillväxtresa. En annan milstolpe var att våga ta in riskkapital, vilket skapade förutsättningar för en fortsatt tillväxtresa och investeringar i både andra bolag och förädlingsanläggningar. Ett av råden till andra i tillväxttankar är “gräv där du står och expandera utifrån dina egna förutsättningar”.
 
Till näringen i stort får vi rådet att lyfta fler goda exempel, inte fokusera för mycket på utmaningarna. Kompetensförsörjning till branschen diskuterades också och flera intressanta saker kom upp värda att arbeta vidare på.
 
Som avslutande punkt på agendan fick vi en presentation om verksamheten på Stora Lövhulta. LEAN är arbetsmetoden som Karola och Peter implementerat och arbetar efter och de är mycket nöjda med utfallet. Det är en imponerande tillväxt och utveckling som Reuterströms låter oss ta del. I korthet har deras strategi från starten varit att växa med minst 10% per år. Det här har gått planenligt och långsiktiga investeringar i mark, jordhälsa och medarbetare är en stor del i det utöver LEAN-metoden.