En allt mer osäker och orolig omvärld medför att det föreligger stora behov att öka landets beredskap. En av de viktigaste delarna i beredskapsarbetet är att bygga en robust livsmedelsproduktion. Lantbruksföretagen kan även spela en viktig roll för samhällets beredskap inom andra områden med maskinella resurser, lager av insatsvaror samt energiproducent. Under de senaste par åren har det nationella arbetet intensifierats med utredningar, analyser och samverkan mellan myndigheter.
Vid detta seminarium kommer vi få ta del av det nationella arbete som pågår, både hos nationella och regionala myndigheter. Vi kommer även få ta del av LRF:s beredskapsarbete och andra privata initiativ som pågår. Målsättningen med dagen är att konkretisera hur alla pågående processer kan komma att påverka dig på din gård, i ditt företagande och ge tips och vägledning hur beredskapen kan stärkas på den egna gården.
Datum: 20 mars
Tid: kl. 8:30–13:00
Plats: Bruksrestaurangen Hälleforsnäs
Programmet börjar kl. 9:00, kaffe och smörgås serveras från 8:30.
Presentation av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens försörjningsberedskapsprogram
Jenny Asplund, projektledare försörjningsberedskap, KSLA
Beredskapsstöd för Sveriges lantbrukare – om krisen eller kriget kommer
Josefine Elving, forskare, Statens Veterinärmedicinska Anstalt
Robust primärproduktion – stöd till rådgivning och investeringar
Kristina Nigell, beredskapshandläggare, Jordbruksverket
Filippa Isaksson, beredskapshandläggare, Jordbruksverket
LRF:s arbete med beredskap
Karin Oscarsson, sakkunnig, LRF
Länsstyrelsens roll i beredskapsarbetet
Petter Steen, Samhällsskydd och beredskap, länsstyrelsen i Södermanland
Vad gör man som Civil insatsperson, CIP?
Håkan Jansson, riskrådgivare, LF Sörmland
Per Gustavsson, Brandskyddsföreningen
Vi avslutar med gemensam lunch.