Workshop: Mer vall
Datum: tisdag 21 januari
Tid: kl. 9:00–12:00
Plats: Megs kök och trevligt, Strängnäs
Många lantbrukare är intresserade av att i spannmålsväxtföljden få in mer vall för att förbättra markers odlingsegenskaper. Samtidigt kan det bidra till att öka kolinlagring och öka biologisk mångfald ovanför och under markytan. Efterfrågan på vallgrödan i hyfsad närhet är svag eller finns inte och möjligheterna att öka vallodlingen är därför små.
Utmaningar med klimateffekter och vikande biologisk mångfald är ett utbrett intresse i samhället och alla behöver bidra för att hantera det. På marknaden ser vi alltfler företag som utvecklar koncept för att visa på hur man direkt eller indirekt bidrar till just de syften som vi i Agro Sörmland har med i arbetet inom ”Mer vall”. Vilket gensvar för dessa koncept får företagen på marknaden?
Vi får vid detta tillfälle möjlighet att ta del av några företags koncept för ökad hållbarhet och samtala om nuläge, efterfrågan och om vad de ser framför sig som krav från sina kunder.
Välkomna till en intressant förmiddag om hållbarhetskoncept i livsmedelsmarknaden.
Välkommen och introduktion av dagen. Nuläge Mer vall.
Mer vall i spannmålsdominerade växtföljder, effekter och begränsningar
Maria Dirke, Agro Sörmland
Affärsmöjligheter och hållbarhetsprogram, exempel
Arlas hållbarhetsprogram
Peter Bergman, Arla Foods
Lantmännen koncept Klimat & natur
Ellika Svensson Svenungsson, Lantmännen
Torsåker demogård inom Svensk kolinlagring, tema jordhälsa
Maria Lundesjö, Torsåker, Axfoundation
Biokol, tillverkning på gårdsnivå och marknaden för biokol
Cecilia Hermansson, HS Sjuhärad
Mer vall för bördigheten, biologiska mångfalden och för kolinlagringen
Panelsamtal