Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Är det dags att byta ut din fossildrivna traktor till en eldriven?

29 november 2023 @ 09:00 - 15:30

Är det dags att byta ut din fossildrivna traktor till en eldriven?

Just nu letar man intensivt efter substitut till fossila drivmedel. Men är verkligen elektricitet ett alternativ för våra traktorer? Är det överhuvudtaget möjligt att ersätta dagens traktorer med eldrift? Hur måste man tänka systemmässigt? Måste man köpa dyra batterier, laddningsstolpe med mera?

Vreta Kluster bjuder in till en dag med fokus på omställning från fossila drivmedel. De har samlat en mängd experter, som tillsammans kommer att presentera en bild av hur det kan fungera på gårdsnivå, om man väljer att köra eldrivna traktorer.

Datum: 29 nov
Tid: kl. 9.00–15.30
Plats: Slätten, Klustervägen 11, Vreta Kloster

ANMÄLAN och programdetaljer här.

“Idag kan det vara lönsamt att köpa en eldriven traktor. Via Klimatklivet kan man finansiera merkostnaden för en eldriven traktor, jämfört med en fossildriven traktor. Framtidens batterier på gården, gör att man som lantbrukare kan tjäna pengar, genom att sälja balanskraft och flextjänster, när man inte använder batteriet. Dessutom får man ner driftkostnaden till miniminivå, då verkningsgraden är 95 procent och priset på el är relativt lågt. Allt detta tillsammans gör att kostnaden för att köra eldrivet jämfört med fossilt inte är dyrare. Har man dessutom egna solceller på lagårdstaket, kan man som lantbrukare också producera eget drivmedel och därmed stärka beredskapen.”

Venue

Slätten
Klustervägen 11
Vreta Kloster, 585 76 Sverige
+ Google Map