I våra möten med medlemmar i Agro Sörmlands utvecklingsråd har turen kommit till Arvid Lindgren. Arvid driver lantbruksföretag på Tullgarns kungsgård som han arrenderar av SFV sedan 2015. Dessutom är han nytillträdd ordförande i Lantmännen distrikt Sörmland och har ett stort engagemang i branschen.

Arvid är uppvuxen på lantbruk. Familjen bodde många år på Sjösa gård, Nyköping, där pappan var inspektor. Arvid och hans bror växte upp högst delaktiga i faderns sysslor på gården och intresse föddes för att driva lantbruk.

Mellan 2006 och 2012 studerade Arvid på Ultuna där han gick Mark- och växtprogrammet och läste till Agronom. 2011 började Arvid arrendera Erikslunds gård strax utanför Vagnhärad tillsammans med brodern och pappan och han driver fortfarande verksamhet där idag. Efter skolan blev det arbete som växtrådgivare hos Lovang Lantbrukskonsult och planen var att både driva arrendejordbruket och att jobba som växtrådgivare.

2014 kom Tullgarns Kungsgård ut på arrende från Statens Fastighetsverk.

“Vi fick höra talas om det och la anbud men vann inte, det gjorde ingenting vi var inte intresserade då det sett så stökigt ut. Inför 2015 hade vi hjälp av en kille som var mer bevandrad och han tyckte vi skulle titta lite mer noggrant. Vi började räkna och blev mer intresserade, la ett nytt anbud och vann.”

Efter det sa Arvid upp sig hos Lovang och blev heltidslantbrukare.

“Jag hade trott att jag även skulle hinna jobba som växtrådgivare men det var innan jag fattade hur mycket jobb det är att driva lantbruk på heltid.”

Att driva Tullgarn innebär utöver växtodling även hyresgäster, fastigheter och inackordering av hästar, vilket blev en stor omställning från att “bara” driva Erikslund. Sedan 2016 har de även nötdjur i samarbete med en annan lantbrukare. Arvid hade ingen större erfarenhet av djurhållning sedan tidigare men tycker om det.

“Vi hjälps åt, det passar väldigt bra.”

Arvid berättar att han önskar han tagit det lite lugnare i starten.

“Vi anställde två personer från dag ett. Jag skulle inte haft så bråttom utan först ha satt mig in i verksamheten. Det har blivit en läxa.”

“Man tänker att man ska hinna allt men det behöver inte vara tipp topp från början.”

Idag har de en heltidsanställd samt hjälp av en till och sedan augusti 2022 jobbar även Arvids fru Tove heltid på gården. Tove är uppvuxen på mjölkgård och “skulle aldrig gifta sig med en bonde” 🙂

Att arrendera gård av Statens Fastighetsverk kommer med både för- och nackdelar. Arvid beskriver att de har en stor frihet och det hela tiden finns möjlighet att diskutera. På minussidan lyfter han fram den byråkrati och extrema noggrannhet som kommer av att hyra av ett statligt verk. Betesmarkerna är också en del av Natura 2000 vilket innebär att även Länsstyrelsen finns med i bilden. Arvid beskriver att det kan vara svårt när dessa stora verk ska mötas och att han som lantbruksföretagare blir stående emellan.

“Alla skulle tjäna på mer samsyn både på betessidan, gården och vägunderhåll. Tjänstemännen skulle kunna lyssna mer på oss som driver gården och är mitt i detta.”

1. Varför har du valt att engagera dig i Agro Sörmland?

“Jag blev tillfrågad och ville gärna vara en del av det eftersom duktiga lantbrukare jag sett upp till är med.”

2. Vilken är den största utmaningen just nu och i framtiden för ditt jordbruksföretag?

“En fråga som växt är hur svårt det är att hitta folk som passar som kan tänka sig att jobba på gård utan att vara f-skattare och hur svårt det är att engagera unga.”

Att hitta arbetskraft ser Arvid som ett stort problem för branschen framöver och här finns mycket att göra. Han menar att skoljordbruken idag inte är representativa för hur det ser ut på gårdarna.

“Kanske vissa gårdar kan fungera som anställda vid skolorna för att utbilda personal, att eleverna får vara i riktiga verksamheter och lära där.”

Arvid har flera idéer och vi är eniga att det är ett viktigt arbete att få till kompetensförsörjning och att lantbruket blir mer attraktivt för nästa generation.

3. Varför är Agro Sörmlands arbete viktigt?

“Det är bra att någon är produktionsjordbrukets röst och arbetar för att det måste finnas lönsamhet.”

Stort tack till Arvid för den intressanta pratstunden. Vi är tacksamma att ha tillgång till hans kloka funderingar och kunskaper i vår utvecklingsråd. Vi ser fram emot att följa honom både i rollen som ordförande för Lantmännen och som lantbrukare på Tullgarn och Erikslund.