Tisdag 21 juni träffades Agro Sörmlands Utvecklingsråd för möte. Denna gång sågs vi hos Gustaf Rinman på Ekhov Säteri, Björnlunda. Gustaf är medlem i Utvecklingsrådet som är en viktig del av Agro Sörmlands verksamhet. Det består av ett tiotal drivna lantbruksföretagare inom olika produktionsgrenar som är inspiration och stöd för Agro Sörmlands verksamhet. Förutom ett brett nätverk besitter gruppen en bred kompetens som är till stor nytta i Agro Sörmlands insatser och projekt.

Vid detta möte fick vi en uppdatering från de olika verksamheterna och det framgick tydligt att de ökade kostnaderna på insatsvaror särskilt belastar och skapar osäkerhet inom ägg-, gris- och slaktkycklingproduktionen. Företagen arbetar med olika typer av lösningar för att anpassa sin produktion.

Kolinlagring är ett högaktuellt ämne. Agro Sörmland arbetar med ett projekt som utvärderar möjligheterna att bygga en lönsam affärsmodell för etablering av vall på växtodlingsgårdar som idag inte har vall i växtföljden. Vi hade värdefulla diskussioner med Utvecklingsrådet kring projektet och fick med oss viktiga medskick.

Mötet avslutades med att Gustaf berättade om verksamheten på Ekhov Säteri som han driver tillsammans med sin bror. Äggproduktion, växtodling, skog och fastigheter är de huvudsakliga verksamheterna i företaget. Äggproduktionen är den huvudsakliga verksamheten som bedrivs i en toppmodern anläggning med frigående höns. Vi fick även besöka Ekhovs gårdsbutik, Äggboden, som utöver dagsfärska ägg har ett brett sortiment av smakfulla produkter. Ett besök kan varmt rekommenderas.