• Agro Sörmland
    NU är det dags
    SMART FARMING 28 oktober 2021!
    Se programmet här!
  • Agro Sörmland
    Välkommen till
    SMART FARMING 28 oktober 2021!
    Anmäl dig här NU!
  • Agro Sörmland

    TILLVÄXTMOTORN
    UTVECKLINGSPROGRAM FÖR FÖRETAGSLEDARE
    Klicka här för mer information

Föreläsare Biogas, 27 maj

Biogas Talare

Anmäl dig HÄR

Hästinnovationer uppmärksammas!

20210504

Ta del av hela artikeln från Hippson HÄR

Ökad odling av protein i Sörmland

mockup graphics g3aBeZnEVqY unsplash

Konsumenternas ökade efterfrågan på växtprotein engagerar oss i Agro Sörmlands grönsaksprojekt. Vi siktar nämligen på att utöver att kunna erbjuda konsumenter sörmländskt frilandsodlade grönsaker även ge möjlighet att välja alternativ av växtprotein.

Det finns gott om åkermark i vår region som är lämplig för odling av proteingrödor och många lantbrukare har också någon proteingröda med bland andra grödor. Anledningen till att det ändå inte är lätt att hitta proteinkällor från svenska baljväxter i handeln har inte med odlingsförutsättningar att göra eller att det skulle vara särskilt svårt. Det som begränsar är helt andra saker som bland annat att det förädlingsled som behövs för att ta hand om råvaror som exempelvis ärter, bönor, linser och lupiner saknas. Det behövs företag som köper upp och förädlar baljväxterna till goda livsmedel av hög kvalitet som kan tillgodose konsumenternas efterfrågan.

Det som inte kommer fram i den allmänna debatten idag är att det odlas betydligt mer baljväxter i Sverige idag än den blygsamma mängd vi konsumenter sätter i oss, ungefär 10 gånger mer odlas än vad vi konsumenter äter. Det vi odlar idag i Sverige går i nästan uteslutande grad till foder till djur.

Inom Agro Sörmland tittar vi nu på möjligheter att samarbeta med Axfoundations utvecklingsarbete vid Torsåker, inom initiativet Framtidens mat. https://www.axfoundation.se/projekt/baljvaxtodling

Där har man sedan några år varit involverad i att öka tillgången på svenskodlade baljväxter som proteinkälla för konsumenter, dels som råvara men inte minst som förädlade produkter. Den baljväxtfärs som tagits fram finns nu ute i handeln. Nu går arbetet vidare tillsammans med samarbetsparter inom forskning och handel på att utveckla ett baljväxtmjöl. Det är en produkt som har stor användning och många produkter vi hittar idag i livsmedelsdiskarna som säljs som vegetabiliskt protein innehåller sojamjöl. Det vore ju klart intressant att kunna ersätta det sojamjölet med mjöl från exempelvis sörmländskt odlade baljväxter.

Vill du läsa mer om förutsättningarna för potentialen för växtbaserade proteiner i Sverige kan du spana in Mackleans rapport

https://www.lrf.se/globalassets/dokument/mitt-lrf/nyheter/2020/marknadsanalys-och-potential-for-vaxtbaserade-proteiner.pdf

Flera forskningsprojekt pågår där RISE på olika sätt är involverade:

https://www.ri.se/sv/vad-vi-gor/expertiser/hallbart-protein

 

EU flaggaEuropeiskajordbruksfondenfärg 1  Leaderleader logga eu 100

 

Fieldgofer är med i matchen!

Fieldgofer

Agro Sörmlands Leaderprojekt ”Samverkan för idéutveckling inom lantbruksnäringen” var ett spännande branschöverskridande samarbete för forskning,utveckling och innovation.
Projektet resulterade i ett koncept gällande skördelogistik med små och lätta autonoma spannmålscontainrar som följer tröskan och byts ut i ett flöde. 
Projektet avslutades i oktober 2019, men utvecklingen har fortsatt!

Läs mer om framgångarna med Fieldgofer 2.0 HÄR

Välkommen på Webbinarium på ämnet Biogas 27 maj!

Inläggsbild

PROGRAM

Välkommen och inledning
Johan Varenius, Agro Sörmland, med Johan Lagerholm, ordförande LRF Södermanland i studion

Strategier för att öka biogasproduktionen från lantbrukets råvaror, erfarenheter från forskningen
Anna Schnürer, Professor, SLU

Etablering av biogasanläggning i Eskilstuna - vägen dit
Kaj Wågdahl, Styrelseordförande, Eskilstuna Biogas AB

Lantbruksbaserad biogasproduktion - enkelt eller svårt?
Karin Ahlberg Eliasson, Seniorkonsult Energi, VD Hushållningssällskapet Jämtland

Biogas för omställning till fossilfri stålproduktion
Tomas Hirsch, Director and Head of Energy and ETS, Group Technology, SSAB.

Rådgivning och investeringsstöd till biogas
Anna Hagerberg, Projektledare, minskad klimatpåverkan och förnybar energi, Jordbruksverket

Sammanfattning och avslut

DATUM OCH TID: Fredag 27 maj Kl. 09:00 – 11:00
ANMÄLAN: Anmäl dig HÄR!
Kostnadsfritt!
KONTAKT: Johan Varenius Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Loggor samtliga

Missade du lunchsändningen från HFF?

Lunch cilla

Råkade du missa vår lunchsändning från Hästföretagarforum förra veckan?

Du kan fortfarande ta del av den på vår Youtube-kanal
Häng med Cilla och hennes gäster i soffan, när de diskuterar bland annat Samspelet mellan häst och ryttare, Jakten på den perfekta hästen, Myter kring kolik och vad Passionen har för betydelse när du ska sälja in en vara eller tjänst!

Och du! Glöm inte att gilla oss med en tumme upp!

EUlogo c RGB 100

Save the date! Webbinarie på temat Biogas 27/5, kl 9-11

Huvudbild

Biogas är högaktuellt, inte minst i Sörmland, där vi kommer att se ett stort behov de kommande åren.

På detta webbinarium samlar vi kunniga personer inom ämnet som berättar det senaste från forskningen och praktiska exempel.

Vi diskuterar efterfrågan, möjligheter och utmaningar. Vi ska försöka reda ut om biogas kan bli en lönsam affärsmodell för det sörmländska lantbruket!

Detaljerat program och möjlighet till anmälan kommer inom kort!

 

Loggor Biiogas webbinarie

Medfinansiärer 2021

Missa inte Hästinnovationer!

Ni har väl inte missat poddavsnittet där vi från Hästinnovationer är med?

Om ni vill höra det igen så finns det att lyssna på HÄR  

Ta del av Cilla och Åsa från projekt Hästinnovationer, som pratar utveckling, innovation och framtid för en av våra snabbast växande näringar
- som i dag sysselsätter 30.000 människor och står för 0,5% av Sveriges BNP - Hästnäringen! I projektet ingår idag 12 deltagare som i detta nu utvecklar innovationer och tech-lösningar för tex uppfödare, sårvård, banbygge, hälsa och träning. Häng på!

När vi inte poddar så laddar vi för fullt inför 1 april, som är ruskigt nära nu! Hästföretagarforum i Göteborg kör ett helt digitalt forum där vi har fått stort utrymme med bland annat 4 deltagare i projektet som presenterar sina innovativa affärsidéer! Under lunchpausen kan du dessutom följa en livesändning! 

Följ oss på Instagram! Du hittar oss under: #hästinnovationer

Här har du även chansen att vinna biljetter till evenemanget! Vi ses!

Dela på Instagram

EUlogo c RGB 100

Johan har ordet

Förväntningarnas tid

Lamm sol vår

Våren är här! I skrivandets stund skiner solen i Nyköping, snön är borta, dagarna blir längre och naturen börjar sakta vakna till liv igen. Höstgrödorna börjar tända och får sina första givor och snart får djuren komma ut på beten igen. För de flesta inom lantbruket är våren förknippad med förväntningar. Även om produktionen hos många pågår året runt, så är ändå våren en tid då det reflekteras över kommande växtsäsong. Kommer rapsen klara frostnätterna, hur kommer priserna vara, blir det torrt i år eller inte? Få näringar är så beroende av yttre omständigheter i sin produktion som inte går att påverka.

För oss som jobbar för att stärka primärproduktionens ställning är det viktigt att förklara det i alla olika sammanhang och processer. Just nu pågår en omfattande grön omställningspolitik och många åtgärder riktas mot lantbruket. För att kunna bidra till politikens målsättningar krävs många främjande insatser som ökar det svenska lantbrukets lönsamhet. För att dessa ska träffa rätt behöver förståelsen om näringens förutsättningar öka. Det svenska lantbruket är redan ledande, men med högre lönsamhet, kan vår livsmedelsproduktion bli ännu mer hållbar.

Agro Sörmland bidrar i det arbetet på flera sätt. Alla våra projekt och aktiviteter har som syfte att öka lantbrukets konkurrenskraft, antingen genom stöd till nya affärsmodeller, teknikutveckling eller nyskapande innovationer. Vi har under våren, tillsammans med andra centrala aktörer, startat upp flera nya projekt och förstudier som bland annat handlar om dataoptimering, elektrifiering, affärsutveckling samt kapitalförsörjning. Alltid med primärproducenten i fokus! 

Med strålkastarskenet på livsmedelsproduktionen så kommer det även möjligheter. Det riktas mycket pengar mot näringen till forskning och utveckling. Har du idéer och tankar på vad som kan öka effektiviteten och lönsamheten i lantbruket, men behöver stöd med genomförandet? Hör av dig till oss på Agro Sörmland så kan vi se om vi kan hjälpa till. Kanske kan det leda till ett projekt som kan bidra till utvecklingen.

Följ oss på våra sociala medier så att du inte missar något. Den 27 maj har vi ett webbinarium om biogas, vi ses då!

Johan Varenius

Verksamhetsledare

Agro Sörmland deltar i seminariet ’Utrikesföddas inkludering i landsbygder’

I början av mars deltog Agro Sörmlads Maria Dirke som en av moderatorerna i seminariet ’Utrikesföddas inkludering i landsbygder’.

Seminariet syftar till att fylla de 60 000 arbetskraftsluckorna som livsmedelsindustrin räknar med under de kommande åren i kedjan från jord till bord. Det behövs kompetens från alla nivåer i utbildningssystemet och undersökningar visar att det största behovet finns inom kategorin kortare utbildningar.

Utrikesfödda och nyanländas inkludering är viktiga frågor i landsbygdsutvecklingen och när Landsbygdsnätverket bjöd in till digital kvällsträff den 3 mars var intresset stort, ett 60-tal deltagare anslöt.

Vi från Agro Sörmland deltog med en av programpunkterna och presenterade vårt arbete inom ”Grönsaksodling på friland - ett bidrag till angelägna samhällsutmaningar” där vi arbetar med såväl kompetensutveckling för nyanlända som med matchning mellan företagare och arbetstagare. I programmet presenterades goda exempel på utbildningar och behovet av arbetskraft på landsbygden och i samtalen lyftes flera avgörande frågor för att lyckas än bättre med inkludering framöver: 
- värdet av att se och utgå från individnivå istället för grupp 
- förbättrad samordning, gärna på nationell nivå, av utbildning för vuxna
- fördjupa samverkan mellan flera aktiviteter som pågår, såväl lokalt, regionalt som nationellt

Agro Sörmlands regionala samarbete fortsätter och senaste tillskottet i vår närhet är kanske den utbildning som i veckan startades i Örebro, ”Grön kompetens - Livsmedel”, en grundutbildning inom lantbruk, växtodling, djurhållning, förädling och slakt/styck. Läs mer om utbildningarna HÄR

Marias seminarie

Logga Grönsak på friland