• Agro Sörmland
  Smart Farming 2020 framflyttat till
  28 oktober 2021
 • Agro Sörmland
  Handla lokalt - stötta det som finns nära!
  Sörmlands matkluster
 • Agro Sörmland

  TILLVÄXTMOTORN
  UTVECKLINGSPROGRAM FÖR FÖRETAGSLEDARE
  Klicka här för mer information
 • Agro Sörmland
  "Framtidsspaning för lantbrukare"
 • Agro Sörmland
  "Spetskunskap med framtidstro"
 • Agro Sörmland
  "Trendanalys på hög nivå"

Johan har ordet

Förväntningarnas tid

Lamm sol vår

Våren är här! I skrivandets stund skiner solen i Nyköping, snön är borta, dagarna blir längre och naturen börjar sakta vakna till liv igen. Höstgrödorna börjar tända och får sina första givor och snart får djuren komma ut på beten igen. För de flesta inom lantbruket är våren förknippad med förväntningar. Även om produktionen hos många pågår året runt, så är ändå våren en tid då det reflekteras över kommande växtsäsong. Kommer rapsen klara frostnätterna, hur kommer priserna vara, blir det torrt i år eller inte? Få näringar är så beroende av yttre omständigheter i sin produktion som inte går att påverka.

För oss som jobbar för att stärka primärproduktionens ställning är det viktigt att förklara det i alla olika sammanhang och processer. Just nu pågår en omfattande grön omställningspolitik och många åtgärder riktas mot lantbruket. För att kunna bidra till politikens målsättningar krävs många främjande insatser som ökar det svenska lantbrukets lönsamhet. För att dessa ska träffa rätt behöver förståelsen om näringens förutsättningar öka. Det svenska lantbruket är redan ledande, men med högre lönsamhet, kan vår livsmedelsproduktion bli ännu mer hållbar.

Agro Sörmland bidrar i det arbetet på flera sätt. Alla våra projekt och aktiviteter har som syfte att öka lantbrukets konkurrenskraft, antingen genom stöd till nya affärsmodeller, teknikutveckling eller nyskapande innovationer. Vi har under våren, tillsammans med andra centrala aktörer, startat upp flera nya projekt och förstudier som bland annat handlar om dataoptimering, elektrifiering, affärsutveckling samt kapitalförsörjning. Alltid med primärproducenten i fokus! 

Med strålkastarskenet på livsmedelsproduktionen så kommer det även möjligheter. Det riktas mycket pengar mot näringen till forskning och utveckling. Har du idéer och tankar på vad som kan öka effektiviteten och lönsamheten i lantbruket, men behöver stöd med genomförandet? Hör av dig till oss på Agro Sörmland så kan vi se om vi kan hjälpa till. Kanske kan det leda till ett projekt som kan bidra till utvecklingen.

Följ oss på våra sociala medier så att du inte missar något. Den 27 maj har vi ett webbinarium om biogas, vi ses då!

Johan Varenius

Verksamhetsledare