• Agro Sörmland
  Smart Farming 2020 framflyttat till
  28 oktober 2021
 • Agro Sörmland
  Handla lokalt - stötta det som finns nära!
  Sörmlands matkluster
 • Agro Sörmland

  TILLVÄXTMOTORN
  UTVECKLINGSPROGRAM FÖR FÖRETAGSLEDARE
  Klicka här för mer information
 • Agro Sörmland
  "Framtidsspaning för lantbrukare"
 • Agro Sörmland
  "Spetskunskap med framtidstro"
 • Agro Sörmland
  "Trendanalys på hög nivå"

Ny teknik ska ge bättre ryttare: Ett nytt sätt att lära sig rida

philippe oursel lvSYFKau2Y8 unsplash

ATL uppmärksammar åter igen hästnäringen i en stor artikel, nedan kan du läsa merparten av den:

Ett företag som deltar i projektet heter Rider’s position, som utvecklar en app för att förbättra ryttares sits. Företaget vann nyligen pris i Sverigefinalen av Venture cup, i kategorin ”Best traction” som belönar uppstartsföretag som med små medel lyckas nå ut med sitt budskap och locka kunder. Grundarna till Rider’s position menar att sätet och positionen är ryttarens viktigaste sätt att kommunicera med hästen.
Men det kan vara svårt att som tränare göra en objektiv bedömning av ryttarens sits. Med hjälp av ett bälte, som mäter ryttarens alla rörelser, går det att få
fram grafer som svart på vitt ger exakt information om hur du sitter i sadeln.

– Om man väger 60 kilo och sitter en centimeter snett på hästryggen, då är det sex extra kilo för hästen att bära upp. Det medför träningsskador på både häst och ryttare,
vilket vår app kan hjälpa till att undvika, säger Mari Zetterqvist Blokhuis som är filosofiedoktor och har forskat inom ämnet. Hon är även ridlärare och en av de ledande i landet på
just sits, samt en av Rider’s positions grundare.  Rent praktiskt går det till så att ryttaren sätter på ettspeciellt utformat bälte under bröstet och har en mobiltelefon i fickan.
Bältet mäter ryttarens rörelser i tre dimensioner.
Kurvor utformas därefter genom appen, samtidigt som ritten videofilmas.

– Sedan analyserar vi kurvorna och ser så de stämmer överens med det vi ser på videon. Utifrån det kan vi ge tips och övningar på hur man kan förbättra sitsen, berättar Mari Zetterqvist Blokhuis. Hon och medgrundaren CharLotta Mantell arbetar nu med att samla in så mycket material som möjligt för att göra kurvorna bättre och mer tillförlitliga.
Den digitala produkten riktar sig till ryttare i alla olika grenar inom ridsporten och kan användas av alla – från nybörjare till proffs. Analyser har redan gjorts på elitryttare i olika grenar och på så sätt kan exempelvis en ridskoleryttare jämföra sin sits med sin förebild.

– Det kommer att bli ett nytt sätt att lära sig rida. Får man hjälp att sitta rätt redan från början kommer det både att ge mer nöje till ryttarna och mer hållbara hästar, säger Mari Zetterqvist Blokhuis. Själva tekniken som används är samma som för bland annat löpare och skidåkare.

– Vi ser att man har mätt saker i andra sporter väldigt länge, men ridsporten ligger efter. Vi tog därför hjälp av teknikprofessorn Christer Nordström som är expert inom rörelseanalys. Han har tagit fram system för skidåkare och löpare där man mäter rörelser i realtid och som vi kommit på även passar på hästryggen. Utöver sitsanalysen har företaget utvecklat en del andra digitala tjänster. Bland annat kan man genom mobilen mäta rörelsesensorer och få en rytmcoach som i realtid berättar vad man bör tänka på genom ett par hörlurar. Flera horsetech-företag blomstrar just nu och många
etablerar sig utomlands. Trots det menar Mari Zetterqvist Blokhuis att hästnäringen släpar efter andra branscher inom de gröna näringarna.

– Det är inte många som vet att vi har fler hästar än mjölkkor i landet. Hästnäringen ligger efter i såväl teknik som ekonomi, något vi hoppas att det ska bli ändring på i framtiden.

Källa: ATL https://www.atl.nu/hast/riders-positions-balte-laser-av-ryttarens-sits/

Projektet medfinansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Sörmland, Region Östergötland, Region Västmanland, Region Stockholm, Hallstahammars kommun, LRF Häst, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS) samt Agro Öst och Vreta kluster.

 EUlogo c RGB