• Agro Sörmland
  Smart Farming 2020 framflyttat till
  28 oktober 2021
 • Agro Sörmland
  Handla lokalt - stötta det som finns nära!
  Sörmlands matkluster
 • Agro Sörmland

  TILLVÄXTMOTORN
  UTVECKLINGSPROGRAM FÖR FÖRETAGSLEDARE
  Klicka här för mer information
 • Agro Sörmland
  "Framtidsspaning för lantbrukare"
 • Agro Sörmland
  "Spetskunskap med framtidstro"
 • Agro Sörmland
  "Trendanalys på hög nivå"

Deltagare i Hästprojektet får Vinnovapengar

rheva

Ungt startupföretag med patenterat sårskydd för pälsdjur får Vinnovapengar. RHEVA AB har fått beviljat stöd från Vinnova inom satsningen Innovativa startups.

Fokus för RHEVAs arbete som ska finansieras av projektpengarna är "marknadsföring och vidareutveckling av nytt patenterat sårskydd för djur". I första hand kommer RHEVA att rikta sig mot hästnäringen men sårskyddet fungerar på fler pälsdjur och planer finns att även rikta sig till marknaden för kor och hundar. En stor förtjänst med produkten är minskning av användande av antibiotika.

Inom hästnäringen och bland alla hästägare är det ett välkänt faktum att sår, framför allt under den varma årstiden, kan ställa till stora bekymmer. Infektionsrisken är stor, att hålla smuts och insekter borta är svårt och att helt täcka sår för att skydda det är inte gynnsamt för läkmiljön. Detta i sin tur leder ofta till användning av antibiotika och orsakar onödigt lidande för djuret. Dessutom är det tidskrävande att dagligen rengöra och lägga nya förband. Detta behövs inte med RHEVA.

RHEVA Sårskydd kan förenklat beskrivas som ett formsprutat mjukt plastplåster. Den del som sitter över såret är perforerad för att låta såret andas samt utbuktad för att inte ligga an mot huden. Sårskyddet sitter i upp till sju dagar och står även emot väta förutsatt att den fästes korrekt.

Flera har redan upptäckt RHEVA, både veterinärer och professionella hästverksamheter, och ger positiva omdömen. Som alltid i ett startskede finns utrymme för förbättring och att få möjlighet att låta fler prova och kommunicera ut hur RHEVA fungerar är en stor del i arbetet framöver.

När Sofie Westberg, upphovspersonen till RHEVA, var 16 år fick hennes häst ett sår på framknät där det var omöjligt att sy då det är en del som rör sig mycket. Detta skedde mitt i värsta sommarhettan. Rådet från veterinären var att "hitta en egen lösning". Det gjorde Sofie, hon klippte en bit flugnät och fäste den med elastiska lindor. Idéen till RHEVA var född. Sofie startade RHEVA som UF-företag och idag fyra år senare är RHEVA ett AB med stora planer på utveckling.

– Jag är väldigt glad att RHEVA får stöd från Vinnova. Jag uppfattar det som ett erkännande att vi har en viktig medicinteknisk produkt och att RHEVA har potential, inte bara inom hästnäringen, utan även inom andra segment, säger Sofie Westberg.

Det finns ingen liknande produkt idag på marknaden och det som framför allt är unikt med produkten är att den både fäster bra på päls och ger såret möjlighet att läka på ett naturligt vis. Detta i sin tur ger den kanske främsta vinsten sett ur ett hållbarhetsperspektiv – att användning av antibiotika kan minska radikalt.

För mer information kontakta:
Sälj- och marknadsansvarig Malin Andersson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070 - 790 68 67
Kommunikatör Helena Andersson, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 070 - 988 60 18 Rheva.se

 PRESSMEDDELANDE 2020-06-17

Publicerad 2020-06-24

EUlogo c RGB