• Agro Sörmland
  Smart Farming 2020 framflyttat till
  28 oktober 2021
 • Agro Sörmland
  Handla lokalt - stötta det som finns nära!
  Sörmlands matkluster
 • Agro Sörmland

  TILLVÄXTMOTORN
  UTVECKLINGSPROGRAM FÖR FÖRETAGSLEDARE
  Klicka här för mer information
 • Agro Sörmland
  "Framtidsspaning för lantbrukare"
 • Agro Sörmland
  "Spetskunskap med framtidstro"
 • Agro Sörmland
  "Trendanalys på hög nivå"

Frostnätter får grönsaksodlare att rysa

Det finns grönsaksplantor som klarar sig hyfsat bra även om våren gäckar och vissa nätter blir kalla, ja då det till och med blir frost. Men många grönsaksplantor som just börjat växa klarar inte frosttemperaturer och därför kan väderlek som den vi haft senaste veckan vara gastkramande för grönsaksodlare.

Nu hoppas vi att frostnätterna är borta för den här gången och att det snart kommer lite värme. För ljus, vatten och lämpliga jordar finns det. Alltså goda förutsättningar för grönsaker att växa och att snart börja hitta hem till hugade konsumenter.

I media har frågan på arbetskraft till trädgårdssektorn uppmärksammats en hel del i vår. Här i Sörmland är det dock inte så stor efterfrågan på arbetskraft just från trädgårdssidan. Dels på grund av att det än så länge inte finns så många företag och dels för att de gårdar som deltar i projektet ”Grönsaksodling på friland – ett bidrag till angelägna samhällsutmaningar” har haft gott om  sökande till sina annonser om arbetskraft, och där rullar arbetet nu på.

Ett spår inom grönsaksprojektet har fokus på teknisk innovation och utvecklingen av artificiell intelligens, AI, i kombination med odlingsåtgärder. Ett riktigt spännande område. Det är fantasieggande att fundera på hur vissa arbetsmoment i framtidens grönsaksodlingar kommer att utföras. Det finns många företag som arbetar med den tekniska utvecklingen världen över och även i vår geografiska närhet, exempelvis Ekobot AB. En god hjälp att sätta tankarna i framtida-teknik-banor får man genom att titta en stund på ytterligare en robot, Farmdroiden (ATL-prenumerant), som nu rullar i Sverige på några gårdar.

/Maria

 

Publicerad 2020-05-18