Branschträff, 6 mars, del av Branschforum Gröna näringar
Idag var vi på plats på Kullbergska huset i centrala Katrineholm för Branschträff, en aktivitet inom ramen för Branschforum för de gröna näringarna. Ett arbete som nu pågått i ett år och fokus för dagen är att tala om vad som hittills skett, vad som pågår och vad vi behöver fokusera på framåt.
Tema för dagen: Ägarskiften och jämställdhetsarbete.
Att föra ihop olika kompetenser från skilda delar av området är en av grundstenarna för branschforum. Den här förmiddagen har samlat representanter från:
Arbetsförmedlingen
Region Sörmland
Eskilstuna kommun, Komvux
Katrineholms kommun, Campus
(Sörmlands naturbruk)
Holmen Skog
Sandåsa Timber
LRF
Arbetsmarknadsförvaltning, hela länet
Skogsstyrelsen
Landshypotek Bank
Länsförsäkringar
Regionpolitiker i Sörmland
Consid dokumenterar för Region Sörmlands räkning och allt material kring Branschforum Gröna näringar finns att tillgå på Region Sörmlands webb.
Efter en laget-runt av presentationer inleder träffen med att få en bild över branschstatistik för Sörmland av Styrbjörn Holmberg.
Några axplock från allt Styrbjörn delger oss är att det är en spretig bransch, det går tre arbetsställen på varje anställd, mångfald olika verksamheter när det visas som olika yrkeskoder i officiell statistik.
Sörmland har också en åldrande grupp företagare och vi ser jämfört med andra branscher en lägre utbildningsnivå bland anställda, inte så stor skillnad i gruppen företagare.
Nationellt visar siffror att kvinnorna tar över på utbildningarna olika nivåer, varje år tappar gruppen män.
“Bra att få in fler kvinnor men inte bra att männen är på ett nettominus.”
Kristine Wiklund, Gröna Arbetsgivare, kommenterar statistiken över naturbruksgymnasier om fler kvinnor:
“Vet man vad det finns för utbildningar i landet så har man svaret på det här. Det finns djurvård på tre ställen i Sörmland vilket är för många djurvårdsutbildningar. Statistiken speglar att skolorna anordnat utbildningar som lockar kvinnor. Annars hade vi haft andra siffror.”
Jesper Schönbeck, Arbetsförmedlingen, berättar om arbetsmarknaden, arbetslöshet och kompetensbristfrågan.
“En utmaning för vårt län är att arbetslösa består av stor grupp som har låg utbildningsnivå – vi sticker ut i landet i stort.”
Gruppen som uppgår till nästan 70% av de arbetslösa är både förgymnasial och utomeuropeiskt född vilket innebär att de inte har med sig språket = ytterligare svårighet.
Utmaningar för arbetsmarknaden är att arbetslöshet ökar i svagare konjunktur och långtidsarbetslösheten väntas öka. Vi ser också tydliga obalanser på arbetsmarknaden och kommer behöva se större regional rörlighet.
Jesper visar också några yrkesprognoser och ser, föga förvånande, att det fortsatt kommer vara stor efterfrågan på förare för jordbruks- och skogsbruksmaskiner.
På en fråga om lagändringar i anknytning till arbetskraftsinvandring svarar Jesper att ersättningsmodellen, någon form av fasta löner, definitivt är en knäckfråga.
Maria Dirke sammanfattar att de behov som här framträder är en viktig fråga för branschforum.
Maria ställer frågan; Hittar du den arbetskraft du vill ha? till Martina Schagerlund, som utöver att hon är med i arbetsutskottet även är LRF representant, lantbruksföretagare och arbetsgivare. Martina svarar NEJ på frågan och ger flera konkreta exempel på dagens situation och berättar hur hon och hennes kollegor försöker hitta rätt personal och kompetens och om deras ansträngningar att behålla personal.
Nästa punkt på agendan är att berätta om den studievägledning för kommunernas inspektörer av regler och villkor som Agro Sörmland initierat. Insatsen har genomförts med Länsstyrelsen som uppdragsgivare.
Regler och villkor inom livsmedelsstrategin är stort för lantbrukare att hantera och mötet med granskare är viktigt. En extra svårighet adderas av att inspektörer sällan har specifik kompetens för gröna näringar, de jobbar brett över många näringar.
Studievägledningen som tagits fram för att underlätta för både inspektörer och lantbrukare innehåller bl.a. filmer på lantbrukare för att höra deras perspektiv och öppna för förståelse mellan parterna.
“Allt handlade om det personliga mötet – ingenting om själva regelverket”, kommenterar Maria kursdag och studievägledning.
Den här studievägledningen provades i höstas och tanken är att alla kommuner kan genomföra den i egen regi.
Programmet går vidare med en kort Menti, dvs frågor som alla deltagare svarar på digitalt och svaren kommer upp samlade på skärmen för diskussion.
Jerker Bergdahl, Skogssektorns jämställdhetsråd, är därefter med på länk och berättar om arbetet som rådet gör. Han inleder med att frågan varför vi ska jobba med jämställdhet ofta dyker upp. Det finns många nyttoargument men han menar att enbart rättvisa räcker långt som svar.
Jobbet görs regionalt i organisationer främst utifrån tre delar: utbildning, arbetsliv och enskilt skogsägande och utgår från det jämställdhetspolitiska målet.
När det kommer till utbildning har det visat sig vara vanligt med diskriminering och kränkande särbehandling. Det görs olika insatser berättar Jerker och säger att en särskilt viktig väg är att jobba med naturbruksgymnasierna:
“De har blivit som en nod och vi vill få till utvecklingsprogram, vi vet att det ger god effekt.”
Anna Baglioni, regionchef Holmen Syd, ger oss en inspirerande bild av hur Holmen arbetar med jämställdhet.
“För Holmen är utgångspunkten värdegrundsarbete, rättviseaspekten. Mycket handlar om kultur, vi vill ha en arbetsplats där alla känner sig trygga, olikheter är bra.”
“Vi har byggt ett starkt VARFÖR, det har gett kraft till arbetet och vi jobbar mycket på normer genom dialog i grupper, konkreta case att reflektera kring, pratar om beteenden.”
Annas medskick är:
“Det handlar inte bara om att attrahera, man ska trivas och vilja var kvar också. Ledningens beslutsamhet och uthållighet är det som avgör.”
Susanne Öberg, Leda jämställt, är också med på länk. Susanne har bl.a. arbetat med projekt inom Region Västernorrland
Hon berättar om vanliga processer och “resor” i jämställdhetsarbete i organisationer. Vi måste problematisera normer, menar hon. Där det finns icke-hierarkiskt ledarskap är det enklare att komma till skott med jämställdhetsarbete.
“En anledning att det bara är 14% kvinnor i branschen handlar om kulturen. Det är inte kvinnor som ska stå för förändringen av kulturen.”
Martina kommenterar det som lyfts om normförändring: “Det finns massor med grejer som inte har med normer att göra, tekniska, fysiska saker som omklädningsrum, hydrauliska pallgafflar osv. Behöver göra arbetet tillgängligt för båda könen. Enkla grejer som toaletter t ex.”
Susanne kommenterar Martinas inspel: “Alla ska kunna göra alla jobb annars handlar det om diskrimineringslagen, inte jämställdhetsarbete.”
Kristine kompletterar och är inne på det Martina nämner: “Vi vill göra det enklare för skolorna rent praktiskt. T ex Svenljunga skola har kört ut toaletter i skogen, köpt kläder som passar kvinnor, byggt om röjsågar till att vara lite lättare (finns även killar som inte är så starka) och jobbar strategiskt för att göra det tillgängligt.”
Kristine berättar också att Skolinspektionen granskat ämnet skogsmaskin även ur ett jämställdhetsperspektiv: “Häpnadsväckande många skolor har fått kompletteringar, några har fått guldstjärna men många skolor har ingen plan alls.”
Maria berättar därefter om uppdraget Ägarskiften som är i uppstartsfas. Agro Sörmland tog initiativ till detta efter inspiration av LRF ungdomens rapport; Många vill men få kan – en undersökning baserad på ungdomars (upp till 40 år) uppfattning av situationen.
Gruppsamtal stod därefter på programmet med diskussionsfrågan; Vilka konkreta insatser bör vara i fokus närmsta året?
Vi konstaterar att vi kunnat hålla på längre och diskussionerna fick avbrytas då klockan blivit 12 och det vara dags för avslut.
Stort tack till alla som deltog!
Det var en mycket givande förmiddag och även om frågorna på bordet är många och ibland väl utmanade så känns det att vi kommit en bit på väg och arbetar oss framåt tillsammans.
Här är en samling av dagens Powerpoint-presentationer som PDF