Agro Sörmland, Foto: Flygfotograf Erik Jacobsson

21
mar
2019

Nya marknader för hållbart jordbruk - Storkök och Restaurang

Kl. 8:30 - 2012-11-30

BERAS      ekologiska lantbrukarna

Under januari till mars anordnar BERAS International och Ekologiska Lantbrukarna fyra möten med fokus på nya marknadsmöjligheter.

Vid mötena träffas producenter och konsumenter, säljare och köpare, lantbrukare och upphandlare för att diskutera hur vi kan möta den ökade efterfrågan på mat som är producerad på ett hållbart och klimatvänligt sätt. Mötena, som anordnas på uppdrag av Länsstyrelsen, är kostnadsfria, men kostnad för måltider tillkommer.

Onsdag den 21:a mars är det fokus på att Leverera till storkök och restaurang.

För anmälan kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., senast 10 dagar före varje möte,

För mer information om innehåll och anmälan - kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. på BERAS International.

Kostnadsfritt. Kostnad för mat tillkommer.

Plats: Stensunds folkhögskola, Trosa

Sista anmälningsdag 12 mars 2019

Program

22
mar
2019

Branschdagar Hållbar hästnäring

Kl.

branschdagar hast

Den 22-23 mars är det premiär för två branschdagar på temat ”Hållbar hästnäring”.

Under två dagar kommer en rad intressanta talare föreläsa om hållbarhet och hur man som hästföretagare kan påverka hästnäringens utveckling för ökad miljö- och ekonomisk hållbarhet, arbetsmiljö och fortsatt hög djurvälfärd. 

Dagen har initierats av Maria Hjelm Nilsson som är projektledare för projektet ”Häst i Sydost” i samarbete med LRF Häst. Dagen invigs av Kalmar Läns Landshövding, Thomas Carlzon. Carl Dyrendahl är moderator under dagen.

Kostnad: 490:- inkl. lunch och middag

Plats: Kalmartravet

Anmälan senast 12 mars till Maria Hjelm Nilsson, Projektledare Häst i Sydost, Tel: 070 - 870 98 54 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

23
mar
2019

Branschdagar Hållbar hästnäring

Kl.

branschdagar hast

Den 22-23 mars är det premiär för två branschdagar på temat ”Hållbar hästnäring”.

Under två dagar kommer en rad intressanta talare föreläsa om hållbarhet och hur man som hästföretagare kan påverka hästnäringens utveckling för ökad miljö- och ekonomisk hållbarhet, arbetsmiljö och fortsatt hög djurvälfärd. 

Dagen har initierats av Maria Hjelm Nilsson som är projektledare för projektet ”Häst i Sydost” i samarbete med LRF Häst. Dagen invigs av Kalmar Läns Landshövding, Thomas Carlzon. Carl Dyrendahl är moderator under dagen.

Kostnad: 490:- inkl. lunch och middag

Plats: Kalmartravet

Anmälan senast 12 mars till Maria Hjelm Nilsson, Projektledare Häst i Sydost, Tel: 070 - 870 98 54 Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

27
mar
2019

Starta småskalig ekologisk äggproduktion

Kl. 9:00 -15:00

djur hons lyckliga Namdo 4 Christina Fagergren 770px

Är ekologisk äggproduktion något att satsa på? Hur startar jag? Vilka kontakter behöver jag ta? Hur vet jag att jag har rätt förutsättningar och att jag uppfyller kraven i lagen?

Konsumenterna efterfrågar ekologiska ägg och att kunna besöka gården som producerar dem. Kursen vänder sig till dig som funderar på att starta ekologisk småskalig äggproduktion. Du får reda på de steg du behöver ta för att det ska bli bra.
 

Målgrupp

Landsbygdsföretagare som planerar för eller redan bedriver ekologisk produktion. I första hand är kursen till för företagare i Stockholms län, Uppsala län, Västmanlands län, Örebro län och Södermanlands län, men i mån av plats är företagare som tillhör målgruppen välkomna även från andra län.

Plats: Näsets Gröna i Knivsta

Kostnad: Alla betalar för kaffe och lunchbuffé på plats. 240 kr inkl. moms.

Anmälan senast 19 mars 2019

27
mar
2019

Framtidens mat - nya proteinkällor och gamla föroreningar

Kl. 9:30 -16:15

framtidens mat

Välkommen till en heldag med föreläsningar och diskussioner kring miljökemi och framtidens mat!

För både klimatets och miljöns skull behöver vi tänka om gällande vad det är vi äter, och hur vår matproduktion går till. Somliga tror att insekter kan vara en del av lösningen, andra satsar på alger. Odlingarna kan komma att flytta in till staden och vara vertikala, och nya sätt att arbeta med växtskydd kommer behövas. Allt detta är intressant men hur är det med kemikalier som vi redan förorenat vår miljö med? Kommer en förändrad livsmedelsproduktion introducera nya exponeringsvägar för ”gamla” problem, eller kan vi slå två flugor i en smäll genom att tänka nytt och samtidigt ta hand om våra gamla synder?

Under temadagen, som arrangeras som ett samarbete mellan Sektionen för miljökemi i Svenska Kemisamfundet och Livsmedelsverket, kommer vi att prata om existerande problem med föroreningar och deras väg genom maten till oss människor, och framtida innovationer som kan vara lösningar, men som även kanske introducerar nya utmaningar med mathanteringen.

Arrangör: Svenska kemisamfundet
 
Kostnad: kostandsfritt, men obligatorisk anmälan

Plats: Loftet, Uppsala

28
mar
2019

Regenerativt jordbruk - Är det en myt eller en naturgiven konflikt mellan bruk av naturen och vård av naturen?

Kl. 9:45 -17:00

kundkraft

Är det en myt eller en naturgiven konflikt mellan bruk av naturen och vård av naturen? Kan  hög vitalitet förorenas i ekosystemet och effektivt tillfredsställda behov hos människan? Vad kan vi lära oss av det gröna kulturarvet och fäbodens principer? Behöver markerna delas uoo i åker, bete och skog?

Vi reder ut begrepp:

• Regenerativt jordbruk.

• Conservation agriculture,

• Agro forestry.

• Naturbete.

• Skogsbete och utmarksbete.

• Biodynamiskt

• Ekologiskt

• Permakultur

• Holistic Management

• Silvopasture

Arrangör: Knytkraft

Kostnad: 500 kr exkl. moms (625 kr inkl. moms). Två fika och lunch tillkommer 370 kr exkl. moms. Sammanlagd kostnad 870 kr. exkl. moms. 

Plats: Saturnus Konferens, Hornsgatan 15 i Stockholm

Anmälan: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Program

01
apr
2019

Nationell konferens om djur och natur som resurs för framtidens djurhälsa

Kl. - 2019-04-02

nationell konferens

Djuren och naturens betydelse för vår hälsa börjar uppmärksammas mer och mer. Det finns många goda exempel från internationell och svensk forskning, att djur och natur fungerar både förebyggande och som en resurs vid behandling av såväl psykisk som fysisk ohälsa. Evidens finns - nu är det dags att ta nästa steg!

Hur ska vi uppnå en jämlik folkhälsa? Vad finns det för lösningar och hur matchar vi dessa med dom mål som finns inom ramen för Agenda 2030 med fokus på dom folkhälsopolitiska målen? Vill du vara med och påverka hur vi tillsammans kan lösa nu- och framtidens hälsoutmaningnar?

Målgrupp

Konferensen vänder sig till alla aktörer som arbetar med framtidens folkhälsa, det vill säga;

 • politiker, tjänstemän och beslutsfattare inom kommun och landsting som har ansvar för hälsofrågor och att målen inom ramen för Agenda 2030 uppfylls
 • myndigheter med folkhälsa på sin agenda
 • organisationer, intressenter och företag som arbetar inom grön hälsa & omsorg och rehabilitering
 • företag som använder djurunderstödda insatser för människor med olika behov (t ex. lantgårdar, hästar, hundar och andra djur)
 • forskare inom detta fält

Arrangör: SLU Framtidens djur, natur och hälsa

Pris: ca 3 500 (med reservation för ändring)

Konferensen genomförs i samverkan med: Hälsans Natur och Hushållningssällskapet

Plats:Scandic Hasselbacken, Stockholm

Anmälan

08
apr
2019

Skogsminglet

Kl. 17:00 -19:00

skogsminglet

På Skogsminglet möter du likasinnade, branschfolk och politiker. Låt dig inspireras och se vart skogsåret 2019 är på väg. Vi äter och dricker något gott. På Skogsminglet får du även tillfälle att träffa spännande företag.

Arrangör: Föreningen Skogen

Kostnad: 50 kr, inklusive vin/öl/alkoholfritt och förtäring

Plats: Clarion Sign, Östra Järnvägsgatan 35 (Norra Bantorget), Stockholm 

Anmälan

12
apr
2019

Hur teknikutvecklingen påverkar lantbruket

Kl. 8:30 -15:30

teknikutvecklingen

I samverkan med Agtech vid Linköpings universitet bjuder Lantbrukarnas Riksförbund in till en dag med intressanta föreläsningar och samtal om effekterna av den snabba teknikutvecklingen inom lantbrukssektorn.

Under dagen kommer vi diskutera både utmaningar, möjligheter och lösningar för de gröna näringarnas företag.

 • Kommer fler kunna producera svårodlade grödor med hjälp av smarta system?
 • Kommer djurtillsynen allt mer skötas av teknik?
 • Kommer morgondagens jordbruk sakna egna maskinhallar?

Nya möjligheter öppnar sig när vi kan bruka mark ännu effektivare, resurssnålare och miljövänligare än idag. Dagens affärsstruktur inom lantbruket kommer delvis att ersättas av nya modeller.

För LRF som företagarorganisation är det viktigt att förstå hur teknikutvecklingen påverkar företagen och företagandet men även att analysera vad som krävs för att utvecklingen ska bli så positiv som möjlig. Det handlar både om förändringar som företagen behöver göra och det som landar på politikernas och myndigheternas bord.

Medverkande:
Dagen inleds av Palle Borgström, Förbundsordförande LRF.  
Därefter kommer vi att kunna lyssna på:

 • Fredrik Gustafsson, Professor Linköpings Universitet
  Fredrik är professor i sensorinformatik och kommer tala om det uppkopplade lantbruket. 
 • Robin Tegiland, Professor Chalmers
  Robin är professor inom Management ofDigitalization och kommer att tala om hur företag i de gröna näringarna kan navigera genom den tredje industriella revolutionen.

Under dagen kommer även följande att medverka:

 • Per Frankelius, Universitetslektor Linköpings Universitet
 • Uno Wennergren, Professor Linköpings Universitet
 • Carin Ritter, Ansvarig Strategi och Digital Affärsutveckling Division Lantbruk Lantmännen
 • Michael Åsman, Ansvarig Digital Arkitektur Lantmännen
 • Filip Lundin, Konsult Macklean
 • samt aktiva jordbrukare och representanter för Jordbruksverket

Inbjudan är öppen för alla som är intresserade av de frågor som kommer att lyftas den 12 april. Dock viktigt att man anmäler sig (begränsat antal platser).

Plats:Linköpings Konsert och KongressKonsistoriegatan 7, Linköping

Hitta hit 11 minuters gångväg från Linköpings Centralstation 

Anmälan

23
apr
2019

Fördubblad livsmedelsexport till 2030 – hur då?

Kl. 13:00 -16:00

KSLA logotyp

Livsmedelsexport är en central del av den nationella svenska livsmedelsstrategin. Idag exporteras årligen svenska livsmedel till ett värde av cirka 50 miljarder kr, vilket motsvarar 30 % av produktionsvärdet. Det finns dock potential för en betydligt större export. Svenska jordbruksråvaror och livsmedel av god kvalitet har en allt viktigare roll att spela på en global marknad med växande befolkning och ökande köpkraft. Business Sweden har satt som mål att till år 2030 öka exportandelen till 50 % av produktionsvärdet för livsmedelssektorn, vilket motsvarar en fördubbling av exporten till 100 miljarder kr.

Syftet för seminariet är att belysa hur livsmedelssektorns aktörer, från företag till offentlig förvaltning, gemensamt kan nå målet om en fördubbling av exporten.

Seminariet riktar sig till alla aktörer inom livsmedelskedjan och huvudfokus är att skapa en arena där olika intressenter möts.

Moderator: Magnus Börjeson, lantbrukare, Högåsa Gård

Arrangör: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademiens kommitté för livsmedelsproduktionens värdekedja

Plats: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, Drottninggatan 95 B, Stockholm

Hitta hit

Anmälan senast 17 april

Program