• Agro Sörmland
    "Framtidsspaning för lantbrukare"
  • Agro Sörmland
    "Spetskunskap med framtidstro"
  • Agro Sörmland
    "Trendanalys på hög nivå"
  • Agro sörmland
    Smart Farming save-the-date 30 oktober
  • Agro Sörmland
    Tillväxtmotorn -ledarprogram, intresseanmäl NU
24
aug
2019

Matologi - en kunskapsfestival om mat, matsvinn och hållbarhet

Kl. 10:00 -16:00

matologi slu

Den 24 augusti går Matologi av stapeln för femte året i rad. Välkommen till Matologi – en kunskapsfestival för mat, hållbarhet och hälsa. Temat för årets Matologi är matsvinn.

På Matologi möter du SLU-forskarna som kämpar för minskat svinn i jordbruket, som vet vad vi ratar i butiken eller skrapar av från tallriken och som har koll på vad som händer efter bäst före-datum. Du får också träffa myndigheter, företag och startups som arbetar med att minska matsvinnet och ta del av foodtech-innovationer på matsvinnsområdet.

Scenprogrammet bjuder på panelsamtal, föredrag och workshops med forskare, kockar, matexperter och aktörer från olika delar av livsmedelskedjan. På festivalens egen Farmers’ Market kan du köpa med dig produkter kopplade till årets tema. Det blir även aktiviteter för barn i alla åldrar.

Plats: Norra Latin, Drottninggatan 71 B i Stockholm

Fri entré

28
aug
2019

Ekologiska Framtidsdagen 2019

Kl. 9:30 -16:00

ef webb 700x311

Starten för ”Eko-september” – kampanjen som visar på vinsterna med ekologiskt med humor, värme och engagemang.

På programmet:

  • Michaël Wilde, Hållbarhets- och kommunikationschef på EOSTA – Hur vi kommunicerar mervärdena med ekologiskt utifrån de globala målen
  • Lantbrukare, forskare och dagligvaruhandel diskuterar
    vinsterna med ekologiskt
  • Gunnar Rundgren – Det hållbara matvalet: ekologi, biologisk mångfald och klimat

Arrangör: Organic Sweden, KRAV


Plats: 
Magasinet, Münchenbryggeriet, Söder Mälarstrand 25 Stockholm 

Anmälan

05
sep
2019

Fältvandring naturbetesmark häst/får/nöt

Kl. 16:00 -19:00

Fältvandring Ulrika Hägertorp

Foto: Ulrika Hägertorp

Naturbetesmarker hör till de artrikaste miljöerna i vårt land. Betande djur är en förutsättning för att dessa marker ska finnas kvar. Vi ger fakta och tips på hur naturbeten kan vara en resurs för hästhållare och lantbruksföretag. Margareta Bendroth, agronom och hästrådgivare på Hushållningssällskapet, medverkar.

Det kommer att bjudas på fika så ange eventuell specialkost.

Aktiviteten ingår i Landsbygdsprogram för Sverige 2014–2020, som finansieras av EU och Svenska staten.

Plats: Vibyholms slott, Sparreholm

Kostnadsfritt

Anmälan senast 2 sep 2019

EU flagga landsbygdsutv

01
okt
2019

Fältvandring naturbetesmark häst/får/nöt

Kl. 13:00 -16:00

Fältvandring Ulrika Hägertorp

Foto: Ulrika Hägertorp

Naturbetesmarker hör till de artrikaste miljöerna i vårt land. Betande djur är en förutsättning för att dessa marker ska finnas kvar. Vi ger fakta och tips på hur naturbeten kan vara en resurs för hästhållare och lantbruksföretag. Margareta Bendroth, agronom och hästrådgivare på Hushållningssällskapet, medverkar.

Det kommer att bjudas på fika så ange eventuell specialkost.

Aktiviteten ingår i Landsbygdsprogram för Sverige 2014–2020, som finansieras av EU och Svenska staten.

Arrangör: Länsstyrelsen Södermanland
Plats: Ekeby gård, Tystberga


Kostnadsfritt

Anmälan senast 29 september

EU flagga landsbygdsutv

22
okt
2019

Livsmedelsforum

Kl. 8:30 -18:00

livsmedelsforum banners ny profil samlat 2j

Mat, hälsa och hållbarhet - från det personliga till det globala

Livsmedelsforum är en plattform för nätverkande, dialog och kunskapsöverföring för en hållbar, hälsosam och konkurrenskraftig livsmedelskedja. Under dagen belyser vi hur sektorn i Sverige bör utvecklas för att på ett lönsamt och konkurrenskraftigt sätt bidra till de nationella miljömålen och de globala hållbarhetsmålen. I år gör vi hela resan från det personliga till det globala.

Ur programmet:

  • I forskningsfronten - så mår vi av den nya kosten
  • Produktutveckling och innovation - från hunger till hälsa
  • Så påverkar klimatförändringarna livsmedelssektorn.
  • När maten reser över världen - distribution idag och imorgon
  • Efter valet- så blir EU:s livsmedelspolitik
  • Sveriges roll i världen – så är vi en del av lösningen

Konferensen riktar sig till: 

Beslutsfattare, experter och strateger från aktörer i hela livsmedelskedjan från produktion till konsumtion, liksom personer som arbetar strategiskt med och/eller äger ansvar för miljö- och hållbarhetsfrågorna samt livsmedelsinköp i sina organisationer såväl inom privat som offentlig sektor.

Plats: Örebro universitet, Fakultetsgatan 1, Örebro

Anmälan

Program

29
okt
2019

Svenska solelmässan

Kl. 9:00 -17:00

solelmassan

Svenska Solelmässan anordnas årligen av Energikontoret i Mälardalen och STUNS Energi i samarbete med Uppsala kommun och Svensk Solenergi.

Mässan anordnades för första gången hösten 2014 och har utvecklats till en av Sveriges främsta arenor för ny miljöteknik riktat mot energi- och fastighetsbranschen. Under mässdagen kan branschen och intresserade mötas för att bygga relationer, dela erfarenheter, knyta nya kontakter och göra affärer. Här samlas årligen Sveriges ledande företag inom solel, energilagring och miljöteknik samt fastighetsägare och beslutsfattare från hela Sverige.

Mässan växer i takt med branschen. Målet är att visa upp det senaste, gärna med inspiration till utveckling. Utöver fantastiska utställare får du även ta del av ett fullspäckat seminarieprogram med fokus på energilager, innovationer, smarta energisystem och det senaste inom solenergi.

Svenska Solelmässan utvecklas ständigt med visionen att vara den självklara mötesplatsen för nya produkter och tjänster för framtidens energisystem. 

Arrangörer: Energikontoret i Mälardalen, Stuns Energi

Plats: Uppsala konsert och kongress, Vaksala torg 1

Hitta hit 

Program

05
nov
2019

Nordic Food Industry

Kl.

nordicfoodindustry

Gränsöverskridande mötesplats för att stärka livsmedelsindustrin

Ny mötesplats för företrädare för livsmedelsindustrin med särskilt fokus på produktions- och förädlingsprocesser. Tillverkare, leverantörer, organisationer och akademi är inbjudna att presentera ny teknik, nya material och nya innovativa lösningar, produkter och tjänster för en hållbar livsmedelsindustri.

I november 2019 samlas företrädare för alla näringar inom livsmedelsindustrin med särskilt fokus på produktions- och förädlingsprocesser i Göteborg för att staka ut riktlinjerna för en kraftsamling med sikte på 2030.
Ambitionen är att öka konkurrenskraften för Sveriges många livsmedelsföretagare, liksom att förtydliga utmaningar och möjligheter att stärka vår samlade livsmedelsindustri såväl lokalt som på en global marknad.
Initiativtagare till Nordic Food Industry är Svenska Mässan tillsammans med branschaktörer genom hela livsmedelsförädlingskedjan.

Plats: Mässans gata 18, Göteborg

06
nov
2019

Nordic Food Industry

Kl.

nordicfoodindustry

Gränsöverskridande mötesplats för att stärka livsmedelsindustrin

Ny mötesplats för företrädare för livsmedelsindustrin med särskilt fokus på produktions- och förädlingsprocesser. Tillverkare, leverantörer, organisationer och akademi är inbjudna att presentera ny teknik, nya material och nya innovativa lösningar, produkter och tjänster för en hållbar livsmedelsindustri.

I november 2019 samlas företrädare för alla näringar inom livsmedelsindustrin med särskilt fokus på produktions- och förädlingsprocesser i Göteborg för att staka ut riktlinjerna för en kraftsamling med sikte på 2030.
Ambitionen är att öka konkurrenskraften för Sveriges många livsmedelsföretagare, liksom att förtydliga utmaningar och möjligheter att stärka vår samlade livsmedelsindustri såväl lokalt som på en global marknad.
Initiativtagare till Nordic Food Industry är Svenska Mässan tillsammans med branschaktörer genom hela livsmedelsförädlingskedjan.

Plats: Mässans gata 18, Göteborg

13
nov
2019

Konferens om jordbrukets vattenhushållning - i ett föränderligt klimat 2019

Kl.

Jordbruksverket RGB

För lantbrukare, rådgivare, myndigheter och entreprenörer.

På konferensen deltar Jordbruksverkets generaldirektör och Jennie Barron, professor på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Moderator är Gabriella Ahlström.

Anmälan till konferensen kommer att ske under hösten, med start i början av augusti och sista anmälningsdag måndag den 7 oktober. 

Plats: Louis de Geer Konsert och kongress i Norrköping, Dalsgatan 15 i Industrilandskapet.

Program kommer senare

EU flagga landsbygdsutv

Jordbruksverkets arbete med vattenhushållning inom rådgivning finasieras av EU via landsbygdsprogrammet.

14
nov
2019

Konferens om jordbrukets vattenhushållning - i ett föränderligt klimat 2019

Kl.

Jordbruksverket RGB

För lantbrukare, rådgivare, myndigheter och entreprenörer.

På konferensen deltar Jordbruksverkets generaldirektör och Jennie Barron, professor på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Moderator är Gabriella Ahlström.

Anmälan till konferensen kommer att ske under hösten, med start i början av augusti och sista anmälningsdag måndag den 7 oktober. 

Plats: Louis de Geer Konsert och kongress i Norrköping, Dalsgatan 15 i Industrilandskapet.

Program kommer senare

EU flagga landsbygdsutv

Jordbruksverkets arbete med vattenhushållning inom rådgivning finasieras av EU via landsbygdsprogrammet.