• Agro Sörmland
  "Framtidsspaning för lantbrukare"
 • Agro Sörmland
  "Spetskunskap med framtidstro"
 • Agro Sörmland
  "Trendanalys på hög nivå"
 • Agro sörmland
  Smart Farming save-the-date 30 oktober
 • Agro Sörmland
  Tillväxtmotorn -ledarprogram, intresseanmäl NU

Grönsaker på friland - nu börjar det spira


AgroÖst drev fram till i våras, i Agro Sörmlands regi, ett Leader-projekt med syfte att starta grönsaksodling på friland. Ursprunget är att efterfrågan på grönsaker ökar, odlingen minskar i landet, och i synnerhet i Mälardalen, samtidigt som det behövs fler arbetstillfällen för nyanlända, inte minst i de gröna näringarna.

Ett antal lantbrukare har tagit initiativ till projektet och de har under vintern träffats och planerat tillsammans hur en grönsaksodling på friland skulle kunna se ut. Efter diskussioner, planering, studiebesök och insamling av fakta har man bestämt sig för att påbörja odling.

Nu spirar plantor av lite olika slag, mest vitkål men även blomkål, broccoli och rotselleri. Och även om det just nu faller snöflingor ute är planen att om två till tre veckor plantera ut plantorna på fält och inleda första säsongen.

Samtidigt som lantbrukarna har planerat för provodling har ett parallellt spår i projekt varit att etablera kontakt med nyanlända som har intresse för odling och för arbete i de gröna näringarna. Detta för att se hur samarbete kan ske inför en större grönsaksodling. Nu finns goda förhoppningar om att det inom ett par år dels lättare går att hitta grönsaker odlade i Sörmland och dels att ett antal företag erbjuder säsongsarbete för fler än det görs idag. 

Agro Sörmland söker nu för en fortsättning av projektarbetet för att bidra till att planerna om en större omfattning på grönsaksodlingen blir verklighet samtidigt som samarbete med nyanlända inleds och fler arbeten skapas.

Hälsningar
MariaPublicerad 2019-05-03