• Agro Sörmland
  Passa på att delta i Tillväxtmotorns webbinarium!
  Min motivation till förändring
 • Agro Sörmland
  SAVE THE DATE
  Smart Farming 2020
  5 november på Taxinge
 • Agro Sörmland
  Handla lokalt - stötta det som finns nära!
  Sörmlands matkluster
 • Agro Sörmland
  NYTT ÅR!
  NYA MÖJLIGHETER - NYA UTMANINGAR
  VI HÖJER RIBBAN!
 • Agro Sörmland
  "Framtidsspaning för lantbrukare"
 • Agro Sörmland
  "Spetskunskap med framtidstro"
 • Agro Sörmland
  "Trendanalys på hög nivå"

Min motivation till förändring

Välkommen till ett kostnadsfritt webbinarium med Tillväxtmotorn! Föreläsare under evenemanget är Anne Söderlund.

Läs mer

Frostnätter får grönsaksodlare att rysa

Det finns grönsaksplantor som klarar sig hyfsat bra även om våren gäckar och vissa nätter blir kalla, ja då det till och med blir frost. Men många grönsaksplantor som just börjat växa klarar inte frosttemperaturer och därför kan väderlek som den vi haft senaste veckan vara gastkramande för grönsaksodlare. Nu hoppas vi att frostnätterna är borta för den här gången och att det snart kommer lite värme. För ljus, vatten och lämpliga jordar finns det. Alltså goda förutsättningar för grönsaker att växa och att snart börja hitta hem till hugade konsumenter.

I media har frågan på arbetskraft till trädgårdssektorn uppmärksammats en hel del i vår. Här i Sörmland är det dock inte så stor efterfrågan på arbetskraft just från trädgårdssidan. Dels på grund av att det än så länge inte finns så många företag och dels för att de gårdar som deltar i projektet ”Grönsaksodling på friland – ett bidrag till angelägna samhällsutmaningar” har haft gott om  sökande till sina annonser om arbetskraft, och där rullar arbetet nu på.

Ett spår inom grönsaksprojektet har fokus på teknisk innovation och utvecklingen av artificiell intelligens, AI, i kombination med odlingsåtgärder. Ett riktigt spännande område. Det är fantasieggande att fundera på hur vissa arbetsmoment i framtidens grönsaksodlingar kommer att utföras. Det finns många företag som arbetar med den tekniska utvecklingen världen över och även i vår geografiska närhet, exempelvis Ekobot AB. En god hjälp att sätta tankarna i framtida-teknik-banor får man genom att titta en stund på ytterligare en robot, Farmdroiden (ATL-prenumerant), som nu rullar i Sverige på några gårdar.

/Maria

 

Publicerad 2020-05-18

Hållbarhet inom Hästprojektet

Projektet har under perioden arbetat aktivt med att öka medvetenheten kring vikten av hållbarhet i företagandet.

Läs mer

Tiden under Corona

Märkliga tider vi lever i, vem hade kunnat drömma om en global pandemi? Trots att det pågått en tid nu så känns det fortfarande overkligt.

Läs mer

Full fart på säsongen med samhällsviktig verksamhet

Även om stor del av näringslivet pausats eller går på lågt varv är det annorlunda på gårdarna med planerade eller påbörjade grönsaksodlingar.

Läs mer

Senaste nytt

Corona- epedemin drabbar oss alla, mer eller mindre. Länsstyrelsen har tagit initiativet och bjudit in aktörer inom gröna/biobaserade näringar, däribland Agro Sörmland, till veckovisa Skypemöten för att stämma av läget och tillsammans diskutera hur vi kan stötta näringen. 

Läs mer

Pausar studiebesök, planerar för säsongen och sår fröer

Innan själva odlingssäsongen drar igång på allvar såg vi den här perioden som lämplig för studieresor till befintliga grönsaksföretagare. 

Läs mer

Frukostmingel med Tillväxtmotorn

I nuvarande omgång har vi 2 deltagare med från vår bransch. Hör av dig om du vill ha kontakt med någon av dem. 
Men, framför allt, ANMÄL DIG TILL FRUKOSTMÖTET 2 APRIL SÅ FÅR DU VETA 
MER!

Läs mer

SEMINARIET 13 MARS  I HÄLLEFORSNÄS INSTÄLLT!

Med anledning av den snabba spridningen av det nya Coronaviruset har Agro Sörmland tagit beslutet att ställa in seminariet Så bidrar jordbruket till de nationella klimatmålen som skulle äga rum 13 mars i Hälleforsnäs. Vi hoppas kunna erbjuda seminariet senare i vår eller efter sommare. Inbetald deltagaravgift kommer att betalas tillbaka.

Temafrukost med Företagsservice

Strängnäs kommun tillsammans med Företagarna Strängnäs-Mariefred och Stallarholmens nätverk bjöd in till ett gemensamt frukostmöte för kommunens företagare på församlingshemmet i Stallarholmen fredag den 28 februari. Temafrukosten handlade om Gröna näringar.

Läs mer